onsdag 7 oktober 2015

Födelsedagsfyrverkeri

7 oktober, idag alltså, fyller Rysslands kände president Vladimir Vladmirsson Putin 63 år. Även så unga grabbar kan gå långt med lite ansträngningar! Grattis säger vi, samtidigt som vi konstaterar att ett rejält födelsedagsfyrverkeri skedde i natt på Kaspiska havet. En laddning kryssningsmissiler sköts iväg i riktning mot islamistiska skurkar i Syrien. Missilerna verkar ha passerat iranskt och irakiskt territorium, i samförstånd med berörda regeringar. En näsknäpp för USA igen.

Förutom att förhoppningsvis ett antal halshuggningsartister har sprängts i bitar finns det andra intressanta aspekter av det här. Raketerna har en så omfattande räckvidd att de vid behov förmodligen skulle kunna slå ut mål i Persiska viken, Röda havet och östra Medelhavet. Kombinerat med ökande rysk (och kanske kinesisk) närvaro i dessa vatten, samt ökad rysk militär landkapacitet i Syrien, skapas en situation där argumenten för andra länder att hålla sig lugna ökar. Den turkiska regeringen är nog ganska nervös vid det här laget. Nu har man ett flertal mäktiga krafter emot sig, helt onödigt.

Regionalt torde Ryssland betraktas som en pålitligare part i kampen mot islamismen än de underliga amerikanerna och deras underhuggare. Man vet ju aldrig förrän i efterhand, men kanske Ryssland skruvade upp sin insats i Västasien i just rätt ögonblick när man kan få maximalt positiv effekt.Tråkigt bara vilka oerhörda lidanden för folk som det har varit fram till nu.

En fråga är hur diktaturerna på Arabiska halvön påverkas, och om detta finns med i "Vlad the Hammers" kalkyler. När saudierna går på pumpen både i Syrien och Jemen kan det bli besvärligt för den härskande gruppen att förklara och försvara sig. Finns det någon kraft som kan ersätta huset Saud och fortsätta driva staten, eller blir det kaos och att Saudiarabien går i bitar? Det är klart att om Saudi och de mindre oljestaterna vid Persiska viken mer eller mindre slås ut under en tid så kan det bli glada tider för ryska och iranska oljeexportörer. Det skulle ju kunna vara en del av kalkylen, men jag undrar om Vlad spelar så högt. Saudisk olja är ju viktig för Kina också, och jag antar att kineserna har synpunkter på vad som bör göras.

Och sitter Kreml och funderar på en lösning vad det gäller Israel? Förbindelserna mellan Ryssland och Israel har vad jag förstått varit ganska bra på senare år. Ur rysk (och inte bara ur rysk) synpunkt vore det väl bra om knäppisar och etniska rensare som Netanyaho försvann och ersattes av folk med rimligare politik. Kanske ett militärt mer kringskuret Israel (att hoppa på araber är en sak, ryssar är inte att leka med!) tvingas till kursändringar. Vi får se. Vi får se. Om ett tag kanske vi får se ett helt nytt "Mellersta Östern", men inte det nya tillstånd som neo-cons i USA drömt om. Situationen är samtidigt mycket farlig och försiktigt hoppfull.

Om igen, grattis Vladde!

2 kommentarer:

/lasse sa...

Wolfowitz doktrinen är till ända? 91 efter första Gulfkriget var han Pentagonhöjdare och konstaterade att det kriget visade att USA kunde agera som de ville i MÖ utan att bekymras sig om någon annan stormakt. Han menade då att de hade 10-15 år på sig att ta ut Sovjets/Rysslands allierade där, Iran, Irak och Syrien. Putins agerande i Syrien visar för Iran och andra att Ryssland är en partner att lita på. Den ryska aktiva närvaron kom två dagar efter att Turkiet kommit överens med USA om att de skulle få använda Turkisk militärflygplats. Möjligen med tillåtelse för Turkiet att ta för sig i gränstrakterna till Syrien.
Flyktingvågen över Europa hade nog ryssen inget med att göra men den gör nog att folk i EU snarast ser det som bra att Ryssland ingriper. Det spekuleras i att Turkiet med imperiets goda minne triggade igång flyktingvågen för att få EU ”välvilligt” inställd till en mer regelrätt attack på Assad. Men Putin grep tillfället i flykten.

Här är en länk till Ryska ambassaden i Förenade Arabemiratens twitterkonto:
https://twitter.com/RusEmbassyUAE/status/650898242318680064/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Björn Nilsson sa...

Intressant debatt där på Twitter!

Beträffande USA så kanske ledarskapet börjar inse att Cheneys m.fl. idé att det går att forma omvärlden som man själv vill inte riktigt fungerar. Särskilt inte om omvärlden får för sig att sätta sig till motvärn. Det som håller USA uppe nu är väl i hög grad EU:s ryggmjukhet. Skulle EU (eller några av dess viktigare stater) sätta sig på tvären, och om oljestaterna slutar handla i dollar, kommer luften att pysa ur USA-ballongen ganska snabbt. Kommer det att kunna passera utan nya våldsutbrott?

Kan man anta att USA är på ett sluttande plan och att Ryssland, Kina och några till gör sitt bästa för att USA är kvar där?