lördag 22 april 2017

För vetenskapen

Vi kan ju ta det symboliskt: på Mariatorget i Stockholm höjer vetenskapens Tor sin hammare för att slå ner ovetenskapens Midgårdsorm!

Ja, det är ju inte så enkelt (tyvärr) att vetenskapen alltid är hederlig och omutlig, men när det dyker upp andra krafter ... Det finns inga "alternativa fakta".  Det finns mer eller mindre riktiga fakta, och en fungerande vetenskap arbetar med att göra de mindre riktiga mer riktiga. Vetenskap handlar om bitar av verkligheten som går att undersöka, och vid behov får man ändra äldre uppfattningar om dessa bitar. (Ibland krävs det att en generation professorer går i pension för att genomföra detta, men principen är ungefär så.) Ett påstående är inte "alternativt fakta". Det är antingen fakta eller ett påhitt, en ogrundad åsikt, en lögn.

Att hålla åsikter borta från vetenskapen är nog omöjlig för en mänsklig forskare, men man kan ju försöka och vara medveten om sina åsikter och försöka kontrollera dem

Det var många människor som samlades på Mariatorget, Söder, Stockholm vid lunchtid idag för att demonstrera för vetenskap. Alla verkade på gott humör, inga ropade arga ramsor i stil med Krossa kreationismen eller Parapsykologi är bara idioti! Men i bakgrunden finns allvaret.
Vem kan säga emot att vetenskap är bättre än dårskap? - Det finns säkert dårar som hävdar det också, men förhoppningsvis inte så många.

Här är en misstänkt sektor: kan vi lita till forskning om läkemedel när det handlar om stora pengar i en stor bransch där forskning och affärsintressen rörs ihop?
Som intresserad av bland annat historia är jag verkligen införstådd i behovet av källkritik.
You think so?

Ja, då hejar vi på vetenskapen ...


... och tåget marscherar iväg till taktfast trummande. (Själv var jag frusen och drog hemåt.)

Inga kommentarer: