torsdag 9 juli 2015

Korvsjöar i öst

En bit bortom Ural ligger staden Ufa. Där är det toppmöte i dagarna. Medlemsstaterna i Shanghai Cooperation Organization, i BRICS, och i Euroasiatiska Ekonomiska Unionen, har stormöte. Ryssland ingår i alla tre och kan här åter visa att man inte är så isolerat som västmakterna påstår. Här är president Putins inledningstal.

Men låt oss titta på geografin, vilket jag gjorde med hjälp av en kartbild och en satellit-dito av samma område. Ufa ligger mellan två floder som slingrar sig fram. Vinglandet hit och dit är typiskt för floder på plattmark. 'Meander' kan det också kallas. Här och där ligger rester av gamla flodfåror som helt eller delvis tappat kontakten med huvudfåran. Den lustiga termen för sådana avskurna flodpartier är 'korvsjö'.

2 kommentarer:

martin sa...

Jag tycker det är kul att visa vår isolationism med lite kartor. (Jordglob hade varit bättre om man vill visa i landmassa hur isolerade vi är.)

Man kan illustrera det på massor med sätt, med massor av världsfrågor, men jag tycker det här sättet säger allt:
Länder som erkänner Kosovo:
http://i.imgur.com/BKKHH2h.png
Länder som erkänner Palestina:
http://i.imgur.com/KFbp0WM.jpg

Vem är isolationisterna? Du kan göra kartor som liknar dessa på massor med frågor och se att det är en liten del av världen som blokerar mängder med frågor, en isolationistisk liten del av världen som bara innehåller en liten del av världens befolkning.

Björn Nilsson sa...

Pål Steigan har, på tal om isolering, några upplysande kartor på sin blogg: http://steigan.no/2015/07/15/arets-viktigste-mote-som-du-ikke-har-hort-om/