onsdag 29 juli 2015

Kinesisk plugg

Inte soffpotatisar direkt, men strandpotatisar kanske. Och pluggen gillar väl sandig jord?
Denna roliga bild twittrades ut i världen av kinesiska nyhetsbyrån Xinhua och är tillräckligt viktig för att denna bloggs sommarvila skall brytas för ett ögonblick. Twittern hänvisar till en artikel som framhåller att Kina numera är världens största potatisproducent. 25 procent av världsproduktionen. Mat behövs ju, fast problemet med potatisen är att den inte är så bra för folk som har problem med blodsockret.

Om vi håller oss på ett mindre (sand)jordnära plan så tipsar den oundgänglige Pål Steigan om en sajt som bland annat har nyheter om Kinas rymdprogram. Den kinesiske rymdfararen kallas taikonaut, är det en ryss blir det kosmonaut, i övrigt astronaut. Blir det taikonauter som upprättar den första permanenta basen på Månen?

Lite mer kines-plugg, förmedlat av Xinhua

3 kommentarer:

Susanne sa...

Ack ja, ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut... förr var ju Kina förknippat med risodlingar och risätande, medan potatis sedan 1800-talet var stapelvara och basföda här i Sverige. Numera har potatiskonsumtionen gått stadigt neråt här, medan risätandet (säkert influerat av alla Thailandsresor) gått upp, samtidigt som potatisätandet tydligen gått upp i Asien.

Pierre Gilly sa...

När jag tentade kulturgeografi i början av nittiotalet drog jag till med att man odlade potatis i norra Kina. Och massa liknande saker som att det var varmt nog för flera skördar i södra Kina. Tvivlar på att man kan gissa sig till ett godkänt på samma sätt i Kemi. Jag uppskattar kinesernas smak för potatis.

Björn Nilsson sa...

Jag trodde att man mer var inriktad på hirs i norra Kina.