tisdag 22 november 2016

Stygge Putin i farten igen


Tänk dig att full panik råder i regeringar och militärstaber i Europa och USA. Folk skriker desperat "ryssjävlarna sänker militärutgifterna!" Andra torkar svetten ur pannan och muttrar ilsket något om att "den där Putin måste vara den mest illistigaste och nedrigaste superskurk man kan tänka sig, finns det inga moraliska gränser för den där karln, varför kan han inte göra något vettigt, invadera Estland eller så!?"

Lite mer data från artikeln i Svenskan:

• 2008 låg militärutgifterna på totalt 1041 miljarder rubel och en andel på 2,5 procent av BNP.
• 2016 har den siffran år från år ökat till 3 889 miljarder rubel, eller 4,7 procent av BNP.
• 2017 kommer nu en drastisk sänkning. Enligt budgetförslaget sjunker försvarsanslaget med drygt en miljard rubel ner till 2 840 miljarder rubel, vilket är en BNP-andel på 3,3 procent.

Översatt till dollar skärs försvarsutgifterna ned från 61,6 miljarder till 45,1 miljarder dollar. Det innebär att 27 procent av den ryska militärens budget försvinner i ett och samma hugg. Även under 2018 och 2019 sjunker försvarsutgifternas andel av BNP, till 3,0 respektive 2,9 procent, och är då tillbaka på samma nivå som 2012.
Det finns några intressanta grafer och diagram med i artikeln. Att det kan vara en rejäl skillnad på militära utgifter och verklig militär slagkraft, visas av att Ryssland har lägre andel av världens militärutgifter än Saudiarabien (4% mot 5,2% - USA ligger på 36%). Antagligen beror det av att Saudi köper svindyra överfakturerade vapensystem medan ryssarna producerar effektiva och relativt billiga saker på hemmaplan. Och så har Ryssland kompentent folk att bemanna systemen med, vilket nog är ett problem för saudierna. "More bang for the bucks!"

Vi får se hur det här utvecklas, om grandmaster Putin har tänkt rätt. Med en förhoppningsvis mindre krigsivrande ledning i USA kanske det går bra att förbättra den inhemska ekonomin. Spricker sanktionerna kan det gå ändå bättre. Rensar han ut liberalerna på höga poster (en har ju åkt dit för påstådd korruption nyligen) ännu bättre, etc. etc.

3 kommentarer:

martin sa...

Men va skönt, då blir det inte fler extremt dyra och improduktiva exkursioner i den svenska skärgården. Alltid tyckt det varit märkliga satsningar från Rysslands sida.

Björn Nilsson sa...

Agenterna kan väl ta vanliga färjan från Finland om de vill se svensk skärgård.

martin sa...

Man tycker ju det. Var i Tallin och såg en stor fin segelbåt med rysk flagg lägga ut från hamn en dag. Vill man loda skärgården så finns det gott om sätt att göra det som är billiga och man slipper bli sjunkbombad.

Funderar på att införskaffa ett radiostyrt ekolog till min fiske utrustning, fast det är lite väl dyrt. Men stå och dräggla i fiskebutiken med de andra gubbarna är iaf gratis.