Som släktforskare plöjer man sig genom mängder av namn som ofta är ganska lika. Men så stöter man ibland på sådana som sticker ut, när en liten gosse eller flicka har begåvats (drabbats?) av märkliga förnamn. Kanske dessa ändå kan tjäna som tips för villrådiga föräldrar idag? Här följer några exempel, och jag har också kontrollerat med SCB:s namndatabas för att se hur frekventa de är idag:
Oskarina Leontina Adéle (född 1885). En har Oskarina som tilltalsnamn, det finns totalt 17 kvinnor som har det som förnamn. Leontina är betydligt vanligare, totalt 399 kvinnor heter så och för 67 så är det tilltalsnamn.
Klara Maria Betunia (född 1881). Undrar om det rör sig om en missuppfattad Petunia? - Hur som helst, ingen heter Betunia i Sverige idag, så vill någon haffa ett riktigt ovanligt flicknamn så finns det här!
Emilia Tolvina Ingeborg (född 1890). Jag har inte lyckats komma på var i Herrans namn Tolvina kommer ifrån. Är det någon romanfigur som var populär i slutet av 1800-talet? Idag finns det två kvinnor som heter så i Sverige, men ingen har det som tilltalsnamn.
Aldor Teofilus (född 1923). Aldor finns både som för- och efternamn (352 respektive 23). Två Teofilus kan bådas upp, men ingen har det som tilltalsnamn.
Här är en bild av två tranor som flög förbi mig i början av april. Jag gjorde en koll om någon människa i detta svenska land heter Trana. Som familjenamn finns det, men hur är det som förnamn? - Jodå, två kvinnor och två män heter Trana i förnamn. Fast det kan ju komma från något annat språk än svenskan. Eller om det är ett gårdsnamn från Dalarna - jag vet inte. Hur som helst: sällsynt är det och därmed intressant för den som jagar ett ovanligt namn till sitt (stackars) barn!
2 kommentarer:
Tolvina är troligen tolfte barnet i en syskonskara. Jag hörde en gång talas om en man som hette Tolfte, och som gifte sig med en Tolvy. De var båda nr 12 i sina respektive syskonskaror.
Just den här tösen var sista och åttonde i sin familj, men jag kan ha missat några äldre syskon som dog mycket unga. Annars låter ju principen romersk, där man namngav de första barnen, men från femman och uppåt blev det Quintus, Sextus etc. Ren numrering alltså.
Tolfte och Tolvy, det låter näpet.
Skicka en kommentar