onsdag 6 december 2017

Idag hurrar vi för Finland


Idag får vi hurra för hundraårsdagen av Finlands självständighetsförklaring (var det inte Stalin som undertecknade den för Rådsrysslands räkning förresten?)!

På bilden är också en jubilar: Karolina Asplund, född Åkerlund. Gissningsvis är bilden tagen 1920 när hon fyllde åttio år. Antingen är det i hemstaden Åbo, eller i Helsingfors, antar jag. Det är min mormors mor. Grovt räknat borde en åttondel av mina anor vara finnar. Då som medborgare i Republiken Finland, som ryske tsarens undersåtar 1809-1917, eller som svenske konungens undersåtar i den östra rikshalvan före 1809. Vanligast förekom de i trakten omkring Åbo, och i Österbotten, och gissningsvis talade de svenska. (Hrm, "talade svenska", härmed avses att de talade östsvenska dialekter, inte att de 'bröt på finska' som en del påstår.)

En del svenskar ser/har sett Finland över axeln. Det är dumt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den finska senaten gjorde självständigt ett ensidigt uttalande om självständighet den 4 december. Sverige och Tyskland vsr positivt inställda. Stalin hade i enlighet med den utfärdade ”deklarationen om folkens självbestämmande” gett besked om att Ryssland var beredd att erkänna Finland.Detta bekräftades av Lenin i tal den 5 december.
Formellt erkände sovjetregeringen skriftligen Finland självständighet den 31 december.
/göran

Björn Nilsson sa...

Tack, det var mer exakta uppgifter.