fredag 13 mars 2020

Inte vilket lager som helst

Citerat från SvD idag, angående arbetet för att anskaffa sjukvårdsmaterial till den pågående epidemin:
Sedan flera år finns inte längre några beredskapslager inom sjukvården. Materialet beställs vartefter det går åt, ungefär som vilket industrilager som helst.
Men det är ju bara det att sjukvården inte är vilket industrilager som helst. Liv och hälsa är knappast i fara om Volvo får brist på några underdetaljer från extern leverantör och därmed måste dra ner på den egna monteringen av bilar. Men sjukvården ...

Det är ett elände att industrins JIT-(Just in Time)filosofi dras in i samhällsviktiga områden utan någon eftertanke annat än att det skall vara billigt (skattesänkningar!). Varför skall vård-skola-omsorg vara lekstuga för politiker som nödvändigtvis måste strömlinjeforma organisationer som måste ha breda marginaler ifall kriser inträffar? Det som man verkar spara genom att skära ner överallt riskerar att komma tillbaka som en stor dyr fet nota vid ett annat tillfälle.

2 kommentarer:

Pedro sa...

Den annorektiska staten har svårt att klara kriser. Fler beskattningsnivåer, kommunaliseringen, privatiseringar och statliga utförsäljningar samt skattesänkningar gör kriser så mycket svårare för oss...

Björn Nilsson sa...

Alla svältande organisationer (offentliga eller privata) är extra kriskänsliga. Minns inte siffrorna exakt, men har för mig att gränsen för en fullbelagd verkstad låg någonstans mellan 80 och 90% av kapaciteten. Då kunde man jobba med resurserna men ändå ha lite svängrum ifall det hände något extraordinärt.