lördag 16 augusti 2014

Diverse lästips

Ett problem med nätet är att man lätt blir splittrad: man läser lite här, lite där, får ingen riktig koncentration till skillnad mot när man sätter sig ner med en enda bra bok och bara läser. Mot den bakgrunden är det kanske inte så lämpligt att strö nättips omkring sig, men jag gör det i alla fall. Vi kan börja lite från sidan, med en rubrik från Svenskan:


Mysterium? - Nja, den som vill läsa mer djupgående och mindre förvirrade/förvirrande analyser av läget i Ukraina än vad som bjuds här föreslås titta in hos The Vineyard of the Saker. (Lustigt namn: 'Vingårdens jaktfalk', tänk vad folk hittar på!). Där förekommer analyser och rapporter angående flera krishärdar idag, bland annat Ukraina. Och efter att ha läst dem är det inte så mystiskt längre att Kievjuntans soldatesk inte lyckats inta Donetsk, eller att NATO närmast ser i syne vad det gäller ryskt pansar!

Här följer några andra länktips, några som kanske förbryllar/stör/upprör mina trogna läsare. Jag tar två som ligger på varsin politiska kant men som ändå är läsvärda. Jag utgår från att mina läsare förstår att 'läsvärd' och 'jag håller med i allt som skrivs' inte är samma sak. 'Läsvärd' kan ju också betyda 'här står det något konstigt/vansinnigt som får en att tänka till' och i bästa fall kan leda till en klargörande debatt:

Högerytter: Tankesmedjan Motpol, ett gäng nationalister och traditionshyllare, 'identitärer', långt borta från dagspolitikens huvudström. Å andra sidan är väl dagspolitikens huvudström idag så smal och gyttjig att man inte behöver gå så långt ifrån den för att hitta tankegods som är avvikande och ibland till och med verkar hälsosamt. Jag antar att det faktum att Motpol inte är uppbunden till denna eländiga nyliberala huvudström gör att tankarna kan flyga friare och ibland hitta den intellektuella analysens guldkorn i samtidens grus. Ibland kommer här riktigt bra saker, vare sig det gäller litteratur eller dagspolitik. Det är inga rännstensgangsters som skriver även om man har vissa aningar om vad som rör sig ute i folkdjupet!


VänsterytterKommak, som skall uttydas Kommunistiska Arbetarkommunen. Detta är nätversionen av den tidigare kortlivade papperstidningen med samma namn, utgiven av den mystiskt försvunna Oktoberrörelsen. Vad jag vet finns det tre nätsidor i Sverige som säger sig/verkar ha maoistisk anknytning, och denna är en av två som är läsvärd (den tredje är det knappast). Efter en trög start har Kommak kommit igång ordentligt, såväl med korta nyhetsposter som längre inlägg. Vilken relation, om det nu finns någon, Kommak har till Järnbastionen har jag ingen aning om, men hittills har den senare knappast haft några korta nyhetsartiklar, och uppdateras inte så ofta. På senaste tiden har Kommak uppdaterats dagligen. Närmare verkligheten i rännstenen, men inte gangsters!

(Uppdatering: har fått meddelande om att Kommak inte har/inte vill ha något med Järnbastionen att göra.)

Kommunistiska Arbetarkommunen


Både de här sajterna verkar ha ambitionen att få igång en större rörelse i den svenska politiken. Men här är något annat,  

Kultur till höger & vänster, nämligen Rysk konst. Det är en ny blogg med just rysk konst, gammal och ny, och jag hoppas den blir långlivad. För säga vad man vill om den ryska målareliten före, under och efter Sovjet, måla kunde den! Som här: 'Pojke från Krim' Крымский мальчик (1946).

87491384_Iz_serii_Deti_voynuy__Kruymskiy_malchik_1946

1 kommentar:

martin sa...

Idag siktades en stor NATO konvoj i Polen, på väg emot Ukraina!

NATO ut ur Ukraina!