lördag 21 februari 2015

Då slutar vi med "Den mänskliga naturen"

Ja, den var den 21 februari 2007 som jag skrev första inlägget på den här bloggen. Då hade jag ingen aning om hur långt projektet skulle leda. Att det skulle leva i åtta år fanns inte med i planerna. Men att det började med ett inlägg om humanvetenskap var ingen tillfällighet. Den här bloggen uppskattade vetenskap redan från början. Den så kallade vänsterns uppskattning av vetenskap idag är inte mycket att hänga i julgran (jämför med Marx och Engels och skäms, strunt'vänster'!).

Det här är inlägg nummer 4339. Det verkliga antalet läsare är jag inte säker på. Att en visit registreras på bloggen betyder ju inte att det skett någon verklig läsaraktivitet. Men drygt 594.000 är det enligt en räknare, drygt 618.000 enligt en annan. Säg cirka 600.000 träffar på bloggen. Det har varit en liten men trogen läsarskara under åren tror jag. Ofta har det varit intressanta meningsutbyten.

Upplysningar om framtiden:
Som jag tror nu blir det bara uppdateringar här när jag puffar för gästbloggar på annat håll.
Små textbudskap från mig förekomma på Twitter. Dels om nedan nämnda bloggar uppdateras, dels om jag ser någon artikel på nätet som kan vara intressant.
Bloggarna 'Björnpoesi' och 'Björnbild' uppdateras ganska ofta, 'Björnrecension' sällan. 

 - Och, så här till slut: tack till alla läsare och alla ni som på olika sätt, med kommentarer, gästbloggande eller idéer, bidragit till bloggens utveckling under dessa år!

Och så över till den första posten någonsin på denna blogg, medan jag går och kopplar av:


Hur är det med den mänskliga naturen? Är vi stygga och egoistiska, eller rätt hyggliga prickar?

Det är förmodligen en evighetsfråga som är svår att lösa exakt, men i Dagens Nyheter idag (2007-02-21) refereras till en bok av Frans de Waal som kanske ger en del ledtrådar.

de Waal är primatforskare. Han forskar om människoapor, som chimpanser. Erfarenheterna har han tillämpat på människans utveckling. Enligt artikeln var ett moraliskt uppträdande en fördel för de första människorna. De jägare och samlare som samarbetade hade lättare att klara sig, och deras gener fördes vidare till nya generationer. Och därmed har ett moraliskt uppträdande hamnat i människans arv och natur.

Det finns dock en hake: moralen gäller först och främst inom den egna gruppen. Vi kan alltså samtidigt vara moraliska mot våra närstående och slå ihjäl folk som tillhör andra grupper. Kan den knuten lösas upp? Tja, kan vi övertala oss själva att hela mänskligheten tillhör vår egen lilla grupp av jägare och samlare kanske vi alla kan vara vänner ... .

14 kommentarer:

einartysken sa...

Käre Björn,
det är ju synd, men jag förstår dig mycket väl. Man kan bli trött och ledsen med det här. Folk som säger att politik är en smutsig affär - de har ju rätt. Men att som konsekvens inte göra någonting kan ju inte vara det rätta svaret. Tvärtom - just därför kunde gangstrer och korrupta kräk och kriminella ta över.
Jag har ju lite kvar tills jag kommer upp i dina 8 år (bara 6 år).
Jag önskar dig allt gott.
Med vänliga hälsningar
Einar

Pierre Gilly sa...

Du borde skriva en bok eller två nu när du får mer tid.

Björn Nilsson sa...

Tack för de vänliga orden, Einar. Nå, trycket att försöka skriva något vettigt varje dag känns inte bra. Dessutom finns det för mycket intressant att skriva om och jag har svårt att välja. Och vad jag än skriver om (med något undantag) så finns det ändå någon annan som skriver bättre.

Pierre, det blir nog ingen bok. Kanske några dikter och några gästbloggningar hos andra.

Anonym sa...

Kärlek och respekt /M

Björn Nilsson sa...

Tjo och tjim Marlene! Inte behöver jag skriva något idag, eller i morgon, eller i övermorgon ...

Anonym sa...

Björn! Jag tycker att vi aldrig kan sluta skriva, lika lite som vi kan sluta andas och leva! ;) så jag tycker att du ska fortsätta skriva. <3

Björn Nilsson sa...

Men inte har jag slutat skriva, jag bara minskar en del av produktionen. Nu har jag i stället mer tid att skriva gnälliga kommentarer på andra bloggar, samt att ta mer hand om mina egna poesi- och bildbloggar.

Dessutom börjar det kännas som vår nu, och då minskar lusten att sitta inne och glo på datorn! Möjligen ökar lusten att skriva vårpoem!

Anonym sa...

Härligt !!

Anonym sa...

Nå jag saknar dig . Jag undrar vad du hade tänkt och skrivit om att Margit Wallström inte fick hålla tal i Egyptien. Detta pågrund av Sveriges kritik mot Saudi Arabiens vapenaffärer mot Sverige som strider mot demokratiska rättigheter. Men vad gör Sverige åt det? Avtalet går väl ut nu snart, som avlöpte i all hemlighet en gång i tiden och som Reinfeldt förlängde.

Dom bjöd Wallström för att visa uppskattning över att Sverige erkänt Palestina. Men hålla tal fick hon inte.

Björn Nilsson sa...

Hade nog inte skrivit något alls om detta. Arabförbundet är mest känt för sin ineffektivitet och meningslöshet, och Wallström verkar vara bara en i raden av nutidens lågkompetenta politiker i Sverige.

Det är skönt att inte behöva kläcka ur sig djupsinniga kommentarer var och varannan dag! Världen snurrar utan min hjälp.

Anonym sa...

Hm.. Jag tycker att nu när vapenavtalet upphört är det strålande och känner mig stolt

Björn Nilsson sa...

Det kanske hittas på någon 'smart' lösning så man kan fortsätta som tidigare, fast under ny täckmantel.

Anonym sa...

Läste bra inlägg idag av Gulliou!😉 ursäkta att jag föll ur tråden i kommentarsfältet.

Mer känslor än logik i kritiken mot Wallström | Jan Guillou | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article20507953.ab

Björn Nilsson sa...

På senaste tiden har Sverige tagit vissa initiativ beträffande kritik av Israel och Saudi. De träffade är givetvis rädda för att detta skall sprida sig och försöker slå tillbaka för att få tyst på kritiken innan den omfattas av flera. Det vore ju trevligt om det inte lyckades.