onsdag 11 februari 2015

Ur arkivet: Första maj 2013 - del 2

På topplistan över mest lästa inlägg på denna blogg (eller kanske bättre uttryckt: inlägg som har mest redovisade träffar, hur det är med läsningen vet man ju inte) kommer på femte plats det här från första maj 2013. Jag tror att uppmärksamheten berodde av att andra såg inlägget och länkade till det. Några kanske hoppades på en nytändning för den marxist-leninistiska rörelsen i Sverige, men så blev det inte. Den enda grupp som (vad jag vet) har någon återkommande verksamhet av de som nämns nedan är Indiensolidaritet (hemsida här). Arbetarbildnings hemsida har inte uppdaterats på länge. Oktoberrörelsen och Kommunistiska Studiegruppen är borta. Oktoberrörelsen är i viss mån ersatt av nättidningen Kommak (Kommunistiska Arbetarkommunen) med blandat innehåll. Om det kan kallas 'nytändning' är tveksamt. - Nåväl, över till Medborgarplatsen i Stockholm och några människor i utkanten av vänsterpartiets demonstrationsuppmarsch:


Här är några bilder från det som kan kallas "revolutionära hörnet" på Medborgarplatsen idag. Nämligen där de nya grupperna Oktoberrörelsen, Kommunistiska Studiegruppen, Indiensolidaritet och Arbetarbildning samlades. Förra året uppgavs Arbetarbildning ensamt ha varit ute med tjugofem personer. Nu var det nog dubbla antalet i gruppen. Om man fortsätter att fördubbla antalet deltagare varje år så är man uppe i tiotusen personer om åtta-nio år.

"Vår klass är vår stolthet". Och då är det inte skolklassen det avses när Oktoberrörelsen är på gång. KSG:s banderoll har jag ingen bra bild på här, men den finns på bild och diskuterad här.


Första steget till en riktig fanborg.

Indiensolidaritet med en maffig flagga med maoistgerillans symbol: pilbågen. Det förekommer faktiskt ännu att pilbågar används som vapen i det lågintensiva men grymma kriget i Indiens djungler.

"Befrielsekamp är inte terrorism". Jag känner igen symbolerna till vänster. Dels är det de indiska naxaliternas pilbåge med två stjärnor, del är det en triangel som har ett svårläst NDF i mitten. Denna syftar på Nationella Demokratiska Fronten på Filippinerna. De högra symbolerna har jag ingen kläm på. Den i nedre högra kanten tycker jag ser ut som en plog med sju stjärnor inritade på ett sätt så att det påminner om Karlavagnen. Någon vaken läsare kanske kan bidra med information?


Arbetarbildning har en grafiskt snygg banderoll. Jag undrar bara över en grammatisk sak på ledarbanderollen: borde det inte vara  "För en revolutionär första maj!"? Hur som helst, detta känns rätt uppfriskande jämfört med en del annat som förekommer på arbetarklassens högtidsdag. Jag kanske har fel, men det verkar i stort sett bara vara ungdomar och någon enstaka medelålders bakom den här banderollen. En nytändning för den radikala rörelsen?