lördag 27 maj 2017

Vad teknikutvecklingen kan göra för oss - om vi vill

Här är det den kinesiske storkapitalisten Jack Ma som pratar på ett sätt som våra svenska partiföreträdare inte vågar göra:
För att säga som det är: de svenska parti-partisterna har inga visioner kvar. De ser inte ens möjligheterna när dessa ramlar ned framför deras näsor.

Det har varit glest med uppdateringar på bloggen på senaste tiden. Men jag kan meddela att här är det nu sommar. Det kan vara en anledning.

4 kommentarer:

Knapsu sa...

Vår självutnämnde store landsfader Reinfeldt varnade ju för att man inte ska ha några visioner. Något som bara bekräftade att politikerna numera mest bara vill administrera dagens system (för egen vinning?) snarare än att vilja förbättra något för sina undersåtar.

Björn Nilsson sa...

Du kan nog plocka bort frågetecknet efter vinning... .

Karl Malghult sa...

Inte säga inte, vi kan alltid hoppas på en ny Roosevelt (FDR då, inte TR). Här med Diem25:s förslag till "European New Deal":
https://diem25.org/end/


Är det något vi ser i valen i Väst nu är att vi går mot mer fragmentisering där de klassiska borgerliga/socialdemokratiska partierna får 20-25% av rösterna var och inte 40-50% som förr i världen sådär 1945-1990. Mellanutrymmet tas upp av miljöpartister, nationalister osv av olika schatteringar som kan komma upp i liknande siffror. Det finns liksom inga möjligheter att bilda klassiska regeringskoalitioner på det gamla sättet längre (utom där man har enmansvalkretsar, men att kalla Tories i UK och Republikanerna i USA för enade och/eller koherenta partier är att ta i...) Så det krävs någon annan sorts allians eller styrelsegrund.


(min gissning är att vi i Sverige får en ensam M-regering efter valet 2018. Helt enkelt för att trots all kritik mot AKB och tappade opinionssiffror för M, de är de enda som kan få samarbeta mot alla håll i Riksdagen. Även om C skulle bli större kommer de p.g.a. sin "extremism"/nyliberalism inte släppas fram. Och sossarna kan tänka sig stödja rätt många M-förslag fast under vissa protester emellanåt. Vi har en historisk erfarenhet med regeringen Ullsten 1978-1979, jag antar att det är så det kommer att bli framöver igen fast med fler nödförordningar denna gång )

Björn Nilsson sa...

"The EU will either be democratised or it will disintegrate!" säger man. EU kan ju gå en annan väg och skaffa ett ännu större 'demokratiskt underskott' (mer diktat/ur från Bryssel). Jag undrar om detta kommer att fungera. Tvivel både vad det gäller ett pan-europeiskt parti och om en ny våg av reformism kan fungera. Under de senaste årtiondena har ett antal rörelser för reformer uppstått och sedan försvunnit (som Attac, eller piratpartier). Kan det är försöket vara mer framgångsrikt?