tisdag 13 februari 2018

Ett par teckningar + funderingar

En läsare har skickat mig några franska (tror jag det är) skämtteckningar. Tack för dem! Fast "skämt" är ju inte riktigt passande i det här sammanhanget, det handlar om blodigt allvar.
Vem drar i veven här? Är det möjligen kapitalismens "osynliga hand" som mal ner vår värld och förvandlar den till pengar?

Här handlar det om "nedsippringsekonomi". De rika slår i de fattiga att om rika får mer pengar så kommer en del att rinna ner till de fattiga så de inte blir så fattiga längre. Ekonomen John Kenneth Galbraith hade ett annat namn för detta, om jag minns rätt var det "hästskit-teoremet". Hästar som äter spannmål skiter, och då kan de små sparvarna leta efter osmälta frön i hästskiten.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Bilderna med kommentar om skämd nersippningsekonomi fâr mig att tänka pâ utvecklingen sedan Galbraiths tid. Dâ kunde man âtminstone inbilla sig att "häst- eller koskiten" skulle kunna ge god gödsel ât markerna. Numera är mânga bönder tvungna att införskaffa kemiska produkter frân agrobusiness, som inte alltid ger jorden vidare bra näring utan snarare berikar multinationella företag...

Björn Nilsson sa...

Ibland göds det för lite, ibland är det övergödning. Vår stackars jord måste vara väldigt förvirrad över denna planlösa hantering av en av våra viktigaste resurser.