lördag 28 juli 2018

Sega fruntimmer!


Nematoder, även kända som rundmaskar, är ena små gynnare som är svåra att se (tiondelar av millimeter), samtidigt som de verkar finnas nästan överallt. Inte nog med det: i nordöstra Sibirien har riktigt gamla exemplar hittats, och några av dem visar tecken till att leva! Det rör sig om ett par mask-fruntimmer som legat nedfrysta i 32 000 respektive 41 700 år men som tinat upp och börjat röra på sig och äta. Sega gamla tanter!

Jag kollade lite på nätet, och nematoder används som skadedjursbekämpare i trädgårdar. De skall tydligen vara vänliga (utom då mot skadedjuren), men tänk om man hittat en sort som tycker riktigt illa om människor, och som legat i årtusenden och bara väntat på hämndens timme för någon gammal oförrätt! Bra ämne för en billig skräckhistoria!

För 32000 år sedan låg isen tjock över vad som nu är Stockholm. Och det skulle den göra i 24 000 år till innan det blev en havsvik här i stället. Har ett minne av att jag läst om 30 000 år gamla blomfrön i Ryssland (eventuellt av backtrav) som fåtts att ge upphov till nya blommor, men hittar inte igen uppgiften nu. Undrar om mammutar åt de där blommorna?

Hur som helst: vissa livsformer är imponerande sega! Kanske något att tänka på vid framtida expeditioner ut i rymden? Hellre skicka robotar och ett gäng superhärdiga rundmaskar än några bräckliga människor!

Inga kommentarer: