onsdag 28 februari 2007

Panik i spelhålan!

Så här stod det i Dagens Nyheter 27 februari:

"OMXS-index närmar sig rekordet från år 2000
Handelsveckan på Stockholmsbörsen inleddes med en uppgång, vilket förde börsen närmare rekordnivån för sex år sedan." - Det var ingen hejd på optimismen - igår. Nänä, det var det väl inte före rekordet år 2000 heller!

När mina morgontrötta korpgluggar spanade in tidningen för en stund sedan var budskapet på förstasidan "Börsen störtdök". Ett rykte (som har dementerats) om vinstskatt på Shanghaibörsen lär ha varit en orsak till börsfrossa världen över, och sedan bidrog information om USA:s ekonomi till att öka oron. Men även en person utan börskunskaper (jag, alltså), men som läser en del tidningar och plockar in information från olika håll har vetat ganska länge att den kinesiska börsen är skakig och att såväl lång- som kortsiktiga problem finns i USA:s ekonomi. Frågan är väl närmast om det blir en krasch eller en kontrollerad landning därborta.

Det finns en organisation som kallar sig för Aktiespararna, men det är en jäkla bluff - man sparar inte i aktier. "Börsen är en spelhåla" minns jag att en gammal kollega sa för många år sedan. Och det stämmer gott, man slänger in pengar där och försöker satsa på verksamheter som dels skall vara säkra, dels ge en riktig hög med pengar. Åtminstone om man är av spelartypen, är man verkligen sparare är det lugnare att ha sina pengar någon annan stans.

När samhället dras in i en period av spekulation, och folk inbillar sig att man kan göra pengar av pengar utan att egentligen arbeta för det, händer alltid en sak efter en tid: verkligheten tar hämnd. Liksom gravitationen drar höjdhopparen tillbaka mot marken kommer den ekonomiska gravitationskraften se till att uppblåsta börskurser dras tillbaka mot rimligare värden. De smarta, som sålt ut aktier i tid, kommer att tjäna på affären. Dumsnutarna som köpte när kurserna stod som högst får sig en blåsning och en rejäl läxa.

Kan man förutse hur börsen kommer att utveckla sig? Jag hittade nyss följande citat från superspekulanten George Soros i Asia Times on line:"Existing theories about the behavior of stock prices are remarkably inadequate. They are of so little value to the practitioner that I am not even fully familiar with them. The fact that I could get by without them speaks for itself."

Det skrivs ju om en fastighetsbubbla i Kina också... . Vad händer när den spricker?