torsdag 22 februari 2007

Jaha, här passar det att staten betalar!

"Volvochefen vill att staten ska satsa på biobränsle" lyder en rubrik i Dagens Nyheters ekonomibilaga 2007-02-22. Jaha, staten ... stora stygga staten som alla liberaler tycker ska hålla sig borta från näringslivet, eftersom det där är saker som "marknaden" klarar bäst själv.

Och hur betalas den begärda satsningen då? Staten har inga egna pengar. De måste tas någonstans ifrån, såvida man inte börjar trycka sedlar utan täckning (och släpper loss inflationsmonstret på köpet kanske).

Statens inkomstkällor är skatter som betalas av privatpersoner och företag, och en del inkomster från statliga företag. Men skatterna ska ju sänkas och företagen säljas ut, och då minskar ju statens möjligheter att finansiera Volvochefens önskelista.

Nänä, herr Johansson på Volvo: staten är inte en godispåse där du kan springa och plocka hur som helst! Visa att du är en riktig rejäl karl som klarar av sånt här själv! Gå ihop med de andra motortillverkarna i Sverige, ställ in utdelningen till aktieägarna några år och lägg era vinster på en biobränslefond i stället. Folket och miljön kommer att vara er evigt tacksamma. - Eller kan vi tänka oss att 1. staten finansierar, men sedan 2. tar igen kostnaderna exempelvis genom att få andelar i motortillverkande företag?

Inga kommentarer: