söndag 14 september 2014

Några valresultat ...

Jag brukar ju göra mig omöjlig genom att ibland rapportera valresultat i det närmast obefintliga lilla landet Tyskland, så det är väl bara att fortsätta. Det har varit delstatsval i Thüringen ...... och Brandenburg.Den vita fläcken i Brandenburg är den okända småstaden Berlin.

I Thüringen ser de preliminära sifforna ut så här ...


... och här har vi Brandburg:

Till vänster procentuellt utfall, till höger antal platser i delstatsparlamentet. Varken liberalerna i FDP eller de brunfärgade i NPD kom in. Stark nykomling är i stället det konservativa och EU-kritiska AfD, Alternativ för Tyskland. Vänstern die Linke gör bra ifrån sig. De här två delstaterna låg i gamla DDR, där partiet ännu har sina starkaste organisationer. Om det leder till att politiken så att säga linkar iväg åt vänster är väl en annan fråga.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Die Linke tappade 8% i Brandenburg. Jag håller med dig om att dom gör bra ifrån sig. Bara att hoppas att dom fortsätter så.
Eldorado

martin sa...

Aftonbladets rapportering från Thüringen var fascinerande. De talade om att CDU och andra backade. De lyckades referera hela valet i Thüringen utan att nämna Die Linke. :)

Karl Malghult sa...


Ska bli spännande att se hur AfD och FDP utvecklas. FDP var det tredje partiet i (väst-)tysk politik, ett sorts skamlöst opportunt socialliberalt alternativ som satt i olika regeringar årtionden efter årtionden. Efter att AfD började ta deras väljare och såg till att ingen av dem kom in i Bundestag 2013 har FDP drabbats av en identitetskris. AfD kan mycket väl bli Tysklands svar på Sverigedemokraterna fast med euron istället för invandringen som fixfråga (själva vill de ha "kvalificerad invandring" dvs köra med brain-drainsystem som USA och Kanada gör. Dvs låt tredje världen stå för utbildningskostnaderna för alla experter så behöver vi inte bekosta våra egna samtidigt som lönerna kan hållas efter).

Anonym sa...

Martin...Aftonbladets vinkligar av nyheter är alltid intressant ur propagandistisk synpunkt. (Goebbels skulle varit stolt) Läste t ex en artikel häromdagen om att man i Finland påstods vara oroade över hur Ryssland agerat i Ukraina och att hotet mot Finland skulle ha ökat. Kollade upp fakta i finska tidningar och mycket riktigt så ansåg man inte alls att Ryssland var ett större hot utan opinionen var ungefär den samma som tidigare. Man förvränger fakta, är vårdslösa med sanningen och har uppenbara propagndister för EU/USA som Wolfgang Hansson som i stort sett bara har vinklade reportage fulla med halvsanningar och lögner.

Benny

martin sa...

Wolfgang ja. Han lät sig rekryteras under sin tid som USA-korre va?

martin sa...

Detta var artikeln Aftonbladet skrev om Thüringen.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article19532860.ab

Osynliggörande?