lördag 13 september 2014

Tänk om man hittar Aristoteles bibliotek!

Detta har inget i med följande inlägg att göra, tror jag

Är det Alexander den stores grav som hittats i Amfipolis i norra Grekland? Vi har inget svar på det ännu och arkeologerna gräver - och var det inte så att Alexander begravdes i Egypten?

Nåja, någon har fått en övermåttan stor grav på 300-talet före vår tideräkning, det kan vara någon med anknytning till Alexanders familj ... eller någon annan. Spekulationer har förekommit om att det kunde röra sig om Aristoteles, men jag har inte sett några tyngre argument för detta. Det är klart, han var ju en av historiens största filosofer och forskare, grundläggare av ett otal vetenskaper, men var det skäl nog till en jättegrav värdig en storpamp?

Men det vore ju väldigt roligt om det var Aristoteles, begravd med sitt bibliotek. Tänk om arkeologerna kunde plocka fram bokrullar i mängder med alla hans kända och okända verk i originalversion, och skrifter av andra filosofer och författare från det antika Grekland. Ibland kända in i vår tid men kanske bara i fragment, eller av upphovsmän/kvinnor som idag är helt bortglömda. Ta den klassiska poetissan Sapho - namnet är känt, det finns ett fåtal dikter av henne kvar helt eller i fragment, men om man kunde få fram en hel bok med kompletta dikter! Eller om vi tar Platons dialoger: äktheten för några av dem är omtvistade, kanske Aristoteles bibliotek innehöll de verkliga dialogerna. För att inte tala om skrifter av mindre kände filosofer, som de utskällda sofisterna, eller de tidiga joniska naturfilosoferna eller tänkare i den pythagoreiska skolan.

Ja, detta är ju en dröm som knappast lär uppfyllas, men drömma är väl tillåtet ändå!

2 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Det kan ha varit en grav avsedd för Alexander. De slogs ju om liket.

Det finns med ganska hög sannolikhet kvar antika böcker att återupptäcka i Villa of the Papyrus Herculaneum, i Italien. Man har inte grävt ut de undre våningarna av huset, så det är mycket troligt att det kan finnas tusentals fler bokrullar där. Nu finns det dessutom teknik att läsa de förkolnade rullarna utan att de går sönder. Tyvärr kan en jordbävning eller ett nytt vulkanutbrott förstöra vad som finns kvar för alltid.

Hannu Komulainen sa...

Apropå Aristoteles så gick det ett program på Axesskanalen (tror jag) för en tid sedan om Aristoteles insatser som biolog. Programledaren var zoolog själv, och mäkta imponerad av Aristoteles insatser.

Aristoteles omfattande skrifter i zoologi finns kvar, men det är ingen som läser dem, enligt programledaren. Han hade inte heller gjort det förrän sent i sitt liv. Antagligen på grund av ett oförtjänt dåligt rykte för dessa skrifter bland biologer, sedan en "modern" biolog på 1500-talet lyckades slå Aristoteles på fingrarna med ett ynka sakfel bland de tusentals sidorna.

Annars menade den här biologen att det fanns en sak som gjorde Aristoteles "förmodern": han nöjde sig med att beskriva allt han undersökte, men gjorde aldrig några experiment.