måndag 28 september 2015

Ned i köldhålet?

Metro om höstens och vinterns astronomiska begivenheter (och icke-begivenheter):

... det har i år spridits ett falskt rykte om att jorden kommer att gå in i 15 dagars totalt mörker i november. Påståendet kommer från en fejksida och Viralgranskarens kollega Snopes har stämplat "nyheten" som falsk.

Jag tror inte det kommer att märkas någon skillnad. November är ändå en så jäkla mörk och trist månad. Kunde man inte avskaffa den och byta mot två maj i stället? Tycker inte det hjälper med hurtfriska fraser om att "tända ett ljus mot mörkret". Hellre då att gå i idé, dra täcket över huvudet och vakna upp igen när nästa vår kommer!

Hur det nu blir med kommande vårar. Forskarna har upptäckt ett köldhål söder om Island. Här finns diverse kartor som visar det blåkalla området. Kanske vattnet blir kallare när Grönlands isar åker ut i havet? Frågan är i vilken grad Golfströmmen påverkas av detta. - Jag tycker inte det här känns nytt: för rätt många år sedan såg jag prognoser om kallare vintrar i våra trakter, och där orsaken till kylan var höjd värme på annat håll. Kanske Hollands kanaler åter blir skridskobanor, Themsen fryser, och vi åter kan marschera över de danska Bälten för att inta Danmark?


January–August Blended Land and Sea Surface Temperature Percentiles
Ett exempel på hur temperaturstatistik kan se ut. Notera den väldigt blå fläcken från Island och söderut.

De senaste vårarna har inte varit så lysande. I alla fall inte för oss vårentusiaster som vill ha en lång härlig övergång från vinterkyla till sommarvärme, utan extrema slag mot värme eller kyla, regn eller torka, om vartannat. Men just slagigheten kan vara tecken på att klimatet ändrar sig från en jämvikt till en annan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tja, miljötalibanerna gör det lätt för sig! Ökar temperaturen så beror det på växthuseffekten, står den stilla, som de senaste 15 åren, beror det också på samma effekt och sjunker den så är det samma sak..dvs växthuseffekten. Att man räknat fel, den tanken vill man inte ens tänka utan man bara upprepar mantrat...men visst det ger en del klirr i kassan för tusentals miljömuppar över hela världen och läge för politiker av alla färger att höja energiskatter med hänvisning till den "globala uppvärmningen"!