onsdag 30 september 2015

Salt i såren (?) och besök av saltstänkta kineser

Ha ha, stor komik (mitt i allt det tragiska)! Iran, Irak, Syrien och Ryssland formaliserar sitt underrättelsesamarbete, detta genom en grupp som har adress Bagdad. Knappast vad USAmerikanerna önskat sig, kan man tro. Visste de ens att det här initiativet var på gång? - Hur som helst, att som 'världens enda kvarvarande supermakt' i efterhand få en inbjudan måste väl kännas som att få en otrevlig dos salt i ett redan kliande otrevligt sår. Särskilt när USA (och dess brittiska under-dogs) måste känna sig rejält skyldiga vad det gäller uppkomst, spridning och understöd till de värsta islamistgrupperna. Skall man verkligen bokstavligen vara med och förverkliga parollen "kill your darlings" - pinsamt val!

***

Nu över till något annat och mer närliggande: kinesiskt flottbesök i Stockholm. Jag var nere och noterade summa tre krigsfartyg på Strömmen. Har sett uppgifter om att kinesiska fartyg är på väg till Syrien men det verkar inte bekräftat i skrivande stund. Men kineserna samövar ju med ryska flottan såväl i Stilla havet som i Medelhavet, så omöjligt är det inte.

Storleken på det största kinesiska skeppet kan väl jämföras med djurgårdsfärjan på väg mot Slussen.


Gästens och värdens flaggor sida vid sida. Undrar hur stort intresset är i svenska politiker- och affärskretsar för kinesernas initiativ med en mängd 'sidenvägar' mellan Asien och Europa? Politikerna kanske man kan räkna bort, vi har väl knappast några sådana med visionär utblick och kapacitet för närvarande, men hur är det med kapitalisterna? Borde de inte vädra nya profiter, och irriterat kräva att sanktioner mot Ryssland och liknande knasigheter med det snaraste försvinner?Inga kommentarer: