söndag 9 oktober 2016

Samma sak igen ...

Hur många gånger har olika skribenter upprepat ungefär samma sak, nämligen att "vänsterns" reträtt in i medelklassig identitetspolitik har öppnat scenen för grupper med helt annan dagordning? Den analysen har väl förekommit i åtminstone tjugo års tid utan att "vänstern" visat några tecken på att reagera. Nu är det Ann Charlott Altstadt som i Aftonbladet frågar ...:

... hur kan jihadismens uppsving förklaras? Jag tror det handlar om att islamism, nazism och högernationalism är de enda rörelserna i dag som kan locka anhängare till en verklig motkultur; en tydlig skillnad mellan ont och gott och en vision om ett framtida helt annorlunda samhälle. Kanske handlar därför islamismen liksom högernationalismens uppsving, globalt och i Sverige, mer om utbud än om efterfrågan. Fenomenen vittnar bland annat om att vänsterns organisationer har retirerat från verklig systemkritik, tappat förmågan att förklara världen och därmed att formulera några genomgripande alternativ för en alternativ samhällsordning. Och det ideologiska tomrummet fylls av höger- och vänstergrupper med identitet och livsstil på agendan.
 (Min kursivering.)

Du kanske kommer ihåg den här socialdemokratiska valaffischen? Väldigt systemkritisk va? Nä, de här nissarna kan man avskriva.

Bildresultat för valaffischer socialdemokraterna

Inga kommentarer: