lördag 3 augusti 2019

Sju streck på gammal benbit

Enligt nedanstående twitter har kinesiska arkeologer hittat ett stycke ben som någon människa kan ha ristat streck på för 110.000 år sedan. Detta kan tyda på viss intellektuell verksamhet, att människor börjar beskriva, fundera över och avbilda vad de ser omkring sig, och översätter det till abstrakta mönster. Tidigare så har Sydafrika gällt som det område där de äldsta spåren av sådan aktivitet hittats (73.000 år gamla spår enligt twitterfilmen) men processen kan ha börjat ännu tidigare i det som nu är Kina.

Sju streck på en benbit? - En stenåldersgubbe som tänker "måndag, tisdag, onsdag ..."? Hur som helst, Henan där han/hon fanns är området med rödmarkerad gräns på kartan nedan.

Det finns en viktig sak som skiljer östra delen av den Eurasiatiska kontinenten från den västra delen där vi bor. Östra delen var aldrig nedisad som Skandinavien och landet ner mot Alperna under senaste istiden. Östasien och Sibirien var isfria.

Ett exempel på det skrev jag om här på bloggen för tio år sedan: den över 3½ miljoner år gamla sjön El'gygytgyn i norra Sibirien. Under dessa isfria år har mer och mer slam lagrats på sjöbottnen. Forskare har tagit upp borrkärnor från alla dessa år ur bottenslammet och lärt sig mycket om klimatuvecklingen under årtusenden. - Men vad har detta att göra med benklottraren i Henan för 110.000 år sedan?

Bara en lös tanke: hittills har "ut från Afrika-hypotesen" varit tämligen dominerande när man tolkat mänsklighetens utveckling i stora drag. Men kan det finnas andra tidiga vägar för kulturella framsteg, exempelvis från östra Asien, alternativt att folk började klottra på ben oberoende av varandra på vitt skilda håll i världen för cirak 100.000 år sedan?

4 kommentarer:

/lasse sa...

Lämningar från en 110.000 år gammal kamrer som höll ordning på räkenskaperna. Det börjar bli allt mer accepterat att skrivkonsten uppstod för att hålla ordning på fodringar och skulder.
En 110000 år gammal skuldsedel?

Björn Nilsson sa...

110.000 verkar lite väl tidigt för bokföring. Men det är klart, en stenåldersgubbe kanske satt och försökte räkna ut hur många gånger han måste klämma till med yxan för att så att säga göra upp räkningen med gubben i grannhyddan. "En gång, två gånger, och ... vad heter det sedan? vi säger många gånger, jag gör några streck till, och sen så ..."

Jag gissar att det krävdes övergång till samhällen med fast odling och boskapsuppfödning för att riktiga räkenskaper skulle bli aktuella. Då är vi tillbaka 10.000 år max. Men astronomi kan ha fått folk att räkna tidigare förstås, och även rista ner sina observationer.

/lasse sa...

Troligen så, men skulder och fodringar kan nog ha förekommit även hos jägare & samlar samhällen. Blodspenningar/skuld är väl en gamla företeelse för att undvika evig blodsutgjutelse mellan klaner/familjer. Någon ristade in vad som fanns i skuld/fordran, i vad det nu kan ha varit.

Björn Nilsson sa...

Undrar hur skulder skulle förekomma hos människor på den aktuella utvecklingsnivån?