måndag 25 juni 2012

El'gygytgyn igen

Redan 2009 skrev jag om forskningen i sjön med det märkliga namnet El'gygytgyn långt borta i Sibirien. Namnet är ju tillräckligt konstigt för att man skall känna igen det när det nämns i Karin Bojs artikel i DN om uppvärmningens verkningar i Arktis.


Den är den här sjön alltså, med bottenavlagringar som går 3½ miljon år tillbaka i tiden och kan ge besked om klimatets utveckling såväl under istider som värmeperioder. 2010 såg jag rapporter om att borrningarna i sjöns bottenlager kommit ända ner till bottnen. Det är ett oerhört värdefullt geologiskt arkiv som tagits upp. Nu tycks man ha analyserat vad som fanns i borrkärnornas material. Man har hittat några tidigare okända värmeperioder mellan istiderna. Gemensamt tycks vara att mer värme hänger ihop med ökade nederbördsmängder. Det är ju vanskligt att blanda ihop väder och klimat, men man kan ju undra vad denna regniga juni har för orsaker?

4 kommentarer:

martin sa...

Om det kommer hit mer energi så får vi se mer av det mesta. Vi får mer väder helt enkelt. Mer stormar, mer regn ja mer av det mesta.

Jag håller då emot dig på klimat - väderkopplingen, för det alltid går att göra den motsatta observationen på en punkt beroende på vilken sida man står om den. Hur kan man hävda global uppvärmning när man fryser arschlet av sig i västernorrland under Juni månad? :)

Björn Nilsson sa...

Enkelt svar: Västernorrland är inte samma sak som Globen. Vi får väl vara glada att de värsta anomalierna, som snöstormar i juni, inte har inträffat i Sverige. Men jag såg varningar om det för rätt många år sedan.

Jan Wiklund sa...

Vintern 2011, eller om det var 2010, var svinkall. Men om man tittade på NASAs väderkarta för januari kunde man se att det bara var Europa som var blåmarkerat (=kallare än normalt), från Portugal till norra Ryssland. Södra Nordamerika var ungefär normalt, dvs vitt på kartan. Resten av världen var illröd.

Björn Nilsson sa...

En del kan väl bero av hur "Den Nordatlantiska Oscillationen" med lufttrycksvariationer mellan Azorerna och Island uppför sig. Den verkar kunna driva på temperaturförändringarna extra åt extremhållen om det vill sig illa. Mördarvärme eller vargavinter!