fredag 12 juni 2020

Flopp-jubileum

Århundradets börsflopp
Telia firar 20-årsjubileum

Detta var rubrik i SvD den 11/6, med hänvisning till att det i morgon är 20 år sedan 20 procent av aktierna i Telia såldes ut till allmänheten. Jaja, staten gjorde en bra affär, köparna gjorde det inte.

Inte så konstigt med det. Jag arbetade då på ett större telekom-företag. Ingen jag pratade med där skulle köpa Teliaaktier. Varför? - Televerksmonopolet fanns ju inte längre visste man, konkurrenter vällde in på marknaden, det var inte givet att just Teliaaktierna skulle rusa upp till supertopp-kurser. Snarare tvärtom. Och misstanken stämde - aktier som köptes för 85 kronor år 2000 ligger på ungefär 30 idag.

Det var en enorm reklamkampanj då för att sälja teliaaktien, och den var bedräglig. Folk lurades att det var en super-investering. Ingen talade om att börsen är en spelhåla. Vinst är inte garanterad, i alla fall inte för spelarna. Och tiden var synnerligen olämplig:

Den 22 maj höll Rosengren och Kark [ansvarig (?) minister respektive Telia-chef] pressträff där datum för börsnotering meddelades samtidigt som Stockholmsbörsen föll med 3,8 procent. Det kan ses som ett tecken i tiden som många då tyvärr valde att inte se. Aktiemarknaden var nämligen i gungning, tidigare på våren hade näthandelsföretaget Boo.com gått i konkurs i en spektakulär krasch och det som historiskt fick namnet ”itbubblan” var nu på väg att spricka.

Stockholmsbörsen skulle visa sig nå sin absoluta topp i mars, samtidigt som dåvarande statsministern Göran Persson i en intervju i Dagens industri gav rådet: ”Köp mer aktier” och ”börsen är aldrig övervärderad”.
Haha, han var rolig, den där Persson. Varför inte köra en paroll i stil med: "Spela på börsen, simma med hajar!" Eller "varje gång rouletten snurrar så vinner du!". Nja, den som vinner är den som äger casinot.

Persson förresten, var det inte han som snodde miljarder av våra pensioner på 90-talet? Tänkte han att det skulle kompenseras genom att alla blev aktiespekulanter ("kupongklippare" som man sa förr när aktierna inte var datafiler utan av papper) och kunde kassera in enorma utdelningar?

- Jag skulle bara spara lite i aktier, som dom säger att man ska göra, och så blev det så här kallt och otrevligt om mage!


Inga kommentarer: