torsdag 28 augusti 2014

Två korta notiser

Ett kort avbrott i bloggpausen för att notera:

1. Den leende lille mannen som möter den stora fete sure gubben.

http://www.segodnia.ru/sites/default/files/pictures/bv9wxg_igaainhu_0.jpg

Den fete surgubben torde vara medveten om att de östukrainska federalisterna gått till motoffensiv och håller på att slå ut hans styrkor, medan motståndet mot hans regim också växer i västra Ukraina ... det är faktiskt världshistoria som händer därborta. Undrar om madame Ashton där till vänster har synpunkter på det? Hon kanske utbrister i ett brittisk överklass-'gosh'! - Den leende lille mannen ser ut som om han har alla kort på hand. Alternativt (det är ju en ryss det handlar om) har han manövrerat sina och motståndarens schackpjäser på ett så finurligt sätt att det nu handlar om schack-matt i det stora spelet.

2. Såg att tecknaren Lars Mortimer avlidit. Han var inte mer än 68 år, så där kan man tala om 'för tidig bortgång'. Så nu är det slut på Hälge, och vi får inga mer rapporter om vad töntarna ... ursäkta, den enkla befolkningen på landsbygden håller på med. Sorgligt! - Vila i frid, Hälge!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Haha...ja den stora sure gubben har inte det lätt. Högermilisen som strider i östra Ukraina hotar med att marschera till Kiev om inte parlamentet gör som de vill. Striderna går mycket dåligt och den ukrainska värnpliktsarmen har mycket dålig moral. Man ger ofta upp utan strid och lämnar vapnen till separatisterna. Poroshenko vill nog inget hellre än att Ryssland skickar trupper som rensar bort högermilisen i östra Ukraina som verkar agera helt utom kontroll. Det kan ju i alla fall vara en förklaring till alla provokationer mot Ryssland från Kiev att man verkligen vill att Putin ska agera. I vilket fall som helst skulle ett ingripande ha ett enormt stöd i Ryssland halva Ukraina och troligtvis även i Bryssel, dock med applåderna bakom ryggen, officiellt med avståndstagande och fördömanden.

martin sa...

Den nazistödda regimen i landet har ju visat sig vara regeringsoduglig. Något ett nytt val inte lär ändra på, trots förbjudna partier och paramilitära på gatorna som hindrar oppositionen från att organisera sig och sprida propaganda. Givetvis ett val vars valresultat blir svårt för världen att acceptera som demokratiskt.

Senast jag hörde så hade åklagarmyndigheten öppnat 438 fall av dessertation, vilket förmodligen är långt ifrån det verliga antalet. De exempel jag såg var officerare och underofficerare, så det är möjligt att det främst är officerare som beordrat mannarna att lägga ned vapen, eller som ett fall där en gruppchef körde över sitt ATC full med mannar till rebellsidan och erbjöd sina tjänster.

Regimen har också haft problem med utbetalning av soldatlöner. Protester utanför rekryteringskontor. De har för få sant troende nazister, fanatikerenheterna verkar bara förmögna åt att åka omkring och genomföra störoperationer, mord och enskilda gripanden. De är oförmögna att ta och hålla mark.

Samtidigt börjar frivilliga antifascister från många europeiska länder strömma till östra Ukraina och organisera sig i internationella brigader.

Reguljära armén befinner sig på fientligt territorium innan de når fram till striderna, de saknar stöd i civilsamhället och tvingas leva under fältmässiga betingelser. Medan försvararna från nazistattacken har stöd i civilsamhället. Det syns på krigsfångar som utväxlas. Reguljära arméns krigsfångar hålls under fältmässiga betingelser av oerfarna befäl ocj överlämnas i relativt dåligt skick. Medan rebellernas krigsfångar hålls i civilsamhällets lokaler och får sjukvård ur civilsamhället.

Taktiskt har juntan i Kiev haft problem. De har kastats från en strategi till den andra, de har inte haft en samanhållen strategi för att ta mark och ta kontroll. Än skulle de ta kontroll över gränsen, än skulle de skära av delar av rebellfästena från varandra och än skulle de ta kontroll över MH17s kraschsite och sen skulle de hindra humanitära hjälpsändningar från ryssland.

Det ser ut som en armé under politisk kontroll.

martin sa...

Idag propagerade Wolfgang Hansson för öppet krig med Ryssland till stöd för naziregimen i Kiev.

Det är nästan på dagen Swedbank beställde ny regim i Ukraina. Antar att de rycker hårt i Hanssons koppel för att ge honom hysterisk blindhet för nazister, Carl Bildt och oljebolag.

Men inget illustrerar så tydligt medias hjärntvättsoperation emot svensken, som just Ukraina, Libyen och Syrien.

martin sa...

Idag kom en relativt hård rapport från FN som pekade på flera förbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter.

Tja, vi visste redan hur det låg till med den saken, redan för nån vecka sen, när Skillt oprovocerat började bedyra att HAN inte begått några krigsförbrytelser...

martin sa...

Oj, färre fanatiker blir det. Nu är det bekräftat att nazistbataljonen "Donbass" har tagit som krigsfångar efter att de lagt ned vapnen och överlämnat sig i milisens våld.

Poroshenko har nu höjt volymen och antalet ryska trupper i en rasande takt för att få NATO och specifikt Europeiska NATO-medlemmar att gå i öppet krig med ryssland, eller iaf med miliserna i östra Ukraina.

Men några ryska trupper har inte kunnat bekräftas från trovärdig källa. Trots att man under 6 månader påstått att det bara var ryssar som stred i östra Ukraina, tillresta ryssar dessutom.

Poroshenko har kanske hört sagan om pojken som ropade varg?