lördag 5 november 2011

Från generalstrejken i Oakland

Så här rapporterades från Occupy Oakland den andra november:


Huge, enthusiastic, crowds swarmed through downtown Oakland with half a dozen major marches on banks and corporations that shut down Wells Fargo, Chase, Citibank, Bank of America and many others.  Police stayed clear of the strikers who ranged freely, from Broadway to Grand Avenue and around the Lake.  By late afternoon the crowds had swelled to over 10,000.  Waves of feeder marches continued to pour into the Oscar Grant Plaza, including 800 children, parents, and teachers  who had gathered at the Oakland Main Library.
The evening march to the Port stretched from downtown to the freeway overcrossing in West Oakland and thousands more protestors kept arriving as the third convergence of the day reached its peak.  Over 20,000 people joined the march which made its way to the main entrance of the port and shut it down completely.  Port officials confirmed that the workforce was sent home.

Jag brukar inte titta på så många filmsnuttar på nätet, men här finns ett antal från den stora demonstrationen i Oakland som bland annat stängde hamnen. Den här rörelsen är viktig eftersom den så att säga sker i Odjurets buk. Man blir rörd!

Några tankar om "procenten". Som jag tidigare skrivit så är det där med en procent mot 99 procent en slående och medryckande paroll. De väldigt många och utplundrade mot de väldigt få och giriga. Lätt att förstå. I verkligheten torde en del av 99-orna också tillhöra fiendelägret av olika orsaker. En del har det gott ställt och vill bli enprocentare själva, en del är helt enkelt korkade och står med mössan i hand för överklassen, eller är köpta för några silverpenningar.

En rimligare fördelning skulle å ena sidan vara "vi" som består av ungefär tre fjärdedelar av befolkningen, som vill ha anständiga villkor och jämlikhet i samhället, och som är bekymrade för såväl egen som Jordens framtid. Kvar är ungefär en fjärdedel som förmodligen kan delas i ett par delar: en som är fullständigt oförbätterlig vad som än händer, och en som på sikt kommer att acceptera hur verkligheten ser ut. Det farliga med dagens läge är att de oförbätterliga sitter på samhällets kommandoposter och utnyttjar det fullständigt hänsynslöst.

Varför "tre fjärdedelar", finns det vetenskapliga underlag för det? Det har jag haft på tapeten tidigare, bland annat här och här.

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Krugman pekar på att det i dagens finanssvindelsamhälle - till skillnad från "normal" produktionskapitalsm - snarare är 999 promille mot 1 promille: http://www.nytimes.com/2011/11/04/opinion/oligarchy-american-style.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss

Jag tror nog man ska hålla fast vid det, även om man inser att det finns svikare. Om inte annat är det en lysande poäng att använda mot dessa.