torsdag 3 november 2011

Mot en ny nivå i kampen?

Skönheten dansar på Odjuret - tjuren på Wall Street, symbolen för de aggressiva  finansbossarna, knäar under en ny elegant proteströrelse

För en månad sedan skrev jag om en färsk rörelse med oklara framtidsutsikter:

Det pågår vissa små men på sikt kanske betydelsefulla demonstrationer mot roffarkapitalet på Wall Street nära dess egna dörrar. Men det pågår aktiviteter på flera håll med samma inriktning.

Och på den vägen är vi. Utvecklingen är utomordentligt spännande. Som det här:

Kedjan bryts - observera vad länkarna är gjorda av!

Det har varit en "generalstrejk" i Oakland, Kalifornien. I termer av antalet strejkande var det nog inte så, men man kunde störa verksamheten i USA:s femte största hamn. I Financial Times beskrivs en del av vad som skedde förutom det. Mycket av affärsverksamheten i staden stängde, och en intressant spricka rapporteras från statens våldsapparat: poliserna är sura för att först få i uppdrag att klå upp demonstranter (en kille nästan dödad), och sedan få skit för att de följt ordern när politikerna inte vill stå för sina egna order. Även poliserna tillhör de 99 procenten upptäcker de.

Bankerna är folk förbannade på, och följaktligen stängde de och demonstranter gick förbi och bankade på dörrarna och uttryckte sin uppfattning om finansparasiterna. Har jag hängt med rätt börjar folk också handgripligt motsätta sig vräkningar som följer av krisen - det börjar påminna om trettiotalet i USA! När detta händer, samtidigt som olusten sprider sig i poliskåren och krigsveteraner i uniform går i demonstrationerna börjar det osa katt ur överhetens synvinkel. Större delen av statens våldsmakt består av 99-procentare, och det räcker med att delar av kårerna börjar bli "opålitliga" för att makten skall bryta samman.

En hel del bilder från Oakland finns på Naked Capitalism. Och så gäller det att titta på "originalockupanternas" hemsida . Kolla in den här avsiktsförklaringen:


Occupy Wall Street is leaderless resistance movement with people of many colors, genders and political persuasions. The one thing we all have in common is that We Are The 99% that will no longer tolerate the greed and corruption of the 1%. We are using the revolutionary Arab Spring tactic to achieve our ends and encourage the use of nonviolence to maximize the safety of all participants.
This #ows movement empowers real people to create real change from the bottom up. We want to see a general assembly in every backyard, on every street corner because we don't need Wall Street and we don't need politicians to build a better society.
the only solution isWorldRevolution


Världsrevolution! Behöver man säga mer för att skrämma slag på finansmatadorerna? Det låter inte som det liberala paradiset där alla tänker på sig (men ingen på mig)! Skam till sägandes har jag inte förrän nu läst den "deklaration av Ockupera New York City" som finns här, men det är en lång lista av bolagens synder som räknas upp, och det påpekas att ingen sann demokrati är möjlig där processen styrs av den ekonomiska makten.

Här är en annan sajt det kan vara värt att titta på, den försöker få in information från alla möjliga aktioner. De lokala grupper stöttar och inspirerar varandra.


I Stockholm för ett tag sedan

Det här är ingen revolution - eller är det just det som vi ser, hur en revolution utvecklar sig? Först är det tyst och alla verkar syssla med sitt, utom några små protestgrupper som ingen bryr sig så mycket om. Men ...

Det är inte domedagsprofeternas slut som är nära - det är början som är nära!

Det där med 99% och 1% kanske var genidraget, den lilla fantasieggande detaljen som fick frågorna att komma upp till ytan. "Vi" mot "dom". För naturligtvis har mängder av människor, ofta var och en för sig, frågat: "Måste det vara så här?" De kanske har lugnat sig med att "det kan inte vara på något annat sätt".

Men om några tiotal personer offentligt ställer frågan idag så kan det vara dubbla antalet i morgon. Och ställs en kritisk fråga om ett missförhållande idag så kanske folk börjar ställa arga frågor om tio missförhållanden i morgon. Det blir kedjeeffekter, en lavin som kommer igång, en del politiker blir rädda och försöker hoppa på tåget, media blir tvingade att gå från tystnad till hån till erkännande ... Nästan alla kan ju hålla med om att de hör till 99-orna (räcker med att kolla privat inkomst och förmögenhet om man nu har någon) och att resterande procenten har uppträtt väldigt illa. Och inser man det, och hör alltfler tala om orättvisorna, kommer en hel del människor att reagera och ha den viktiga känslan av att "jag är inte ensam". OWS har fått folk att börja tänka, och det är inledningen till stora omvälvningar.Undrar om inte gamle Lenin skulle hålla med om det? Han skrev ungefär att en revolution inträffar när den ena klassen inte vill och den andra inte kan ha det på det gamla sättet. Uppstår inte den situationen när de höga herrarna blir helt tondöva och inte fattar att folk ser vad de håller på med, som i denna svenska historia, och att det faktiskt finns rätt många som inte gillar vad de håller på med. Även småsintheter kan reta: miljoner till bankdirektörer, men ingen ränta på ditt bankkonto!

Tänk att få uppleva det här! Vi vet inte hur rörelsen kommer att utvecklas, vi vet inte om just den här rörelsen kommer att få den slutliga äran av den stora och nödvändiga systemförändringen - men när historien skrivs kommer den säkert att få sig tillägnat ett centralt kapitel. Och jag utgår från att även de politiska cheferna i Kina noga följer utvecklingen i den gamla kapitalismens kärnland. Det kan bestämma vilken kurs de själva tar ut framöver.

Världsrevolution var det, ja!

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Kanske vi ska vara tacksamma mot bankmaffians världsfrånvändhet - lika tacksamma som man i efterhand kan vara för världsfrånvändheten hos gänget på Versailles en gång i tiden?

Björn Nilsson sa...

Tänker du börja putsa på giljotinen?

Det är klart att om man mest sysslar med imaginära värden kanske man även uppfattar världen som imaginär och får svårt att hålla kontakt med verkligheten.

Jan Wiklund sa...

Apropå giljotiner - nja, vi får väl hoppas att vi kan tvinga oss själva att vara mindre moralistiska än man var på den tiden, och mer praktiska. Jag har till exempel alltid undrat över varför Paris' sektioner inte ägnade sig mer åt att köpa in mat från landsbygden i någon sorts kooperativ form, och mindre åt att döda spekulanter som åtminstone försökte frakta mat till stan (om än dyrt).

Men det är klart, det var ju krig, och i krig blir man ju lätt hysterisk.

Björn Nilsson sa...

Till och med i Sverige var väl arbetare ute och letade efter mat hos misstänkta bönder under Första världskriget, fast de inte var beväpnade som de ryska kommandon som var ute och exproprierade mat hos ogina bönder under revolutionen. När det blir knalt med käk kan folk bli ganska upprörda!

Man får hoppas att "den nya nivån" som jag skriver om får ett fredligare förlopp.