tisdag 22 november 2011

Snabbare än ljuset eller inte?


Ovanstående grafik kommer från BBC. Siffrorna överst visar hur lång tid det tog att skicka pyttesmå neutriner 732 kilometer från Schweiz till Italien. De uppges ha gått sex tiomiljondels sekund snabbare än om de flugit iväg med ljusets hastighet. Det är så snabbt så det är obegripligt. Möjligen är det för snabbt för att vara sant också, och det är nog för tidigt att deklarera att Einstein hade fel när han hävdade att inget kan gå snabbare än ljuset. Det motargument som kritiska forskare har kommit med är att neutrinerna var likadana när de kom fram som när de sköts iväg. Hade de verkligen färdats snabbare än ljuset borde de ha släppt ifrån sig lite av den egna massan under resans gång, vilket inte har skett.

Fortsättning lär följa.

2 kommentarer:

martin sa...

Det är svårt det där, vi har aldrig sett vad som händer med saker som far fram snabbare än ljuset förr.

Men den första hypotesen är nog: Mätfel. Så nu kommer man felsöka och kritisera alltifrån metodens teoretiska grund, metodens design och metodens genomförande. Kolla alla instrument och slutligen upprepa det. En hel del av detta har väl redan gjorts, men det där var himla intressant, det är inte stora grejer som behöver flyttas för att vara riktigt användbart. Ljusets hastighet är ett riktigt stryptag på exempelvis kommunikation (och börsrobotar lägger jag till för att försöka fixa lite finansiering till sånt!)

Björn Nilsson sa...

Det är jobbigt när allt skall gå så förb. fort. Läste för något eller några år sedan att danska (?) forskare lyckats få ljus att gå långsammare. Vore inte det något att satsa på i stället?