söndag 10 juli 2016

Kris för 'tyska banken'?


För en vecka sedan lade jag upp den här bilden av "Bank of Germany" här på bloggen. Detta med en antydan om att dagens Deutsche Bank inte är i så god form. Idag kommer det nya uppgifter om bankeländet, via Pål Steigans blogg. Aktievärdet ligger på 8% av vad det var år 2007, och DB lär inte ha klarat av ett så kallat stress test.

Skulle det skaka till i den europeiska ekonomin finns det risk att såväl DB som italienska banker faller, och då är krisen över oss igen. Fast jag tycker det har varit permanent kris nu i rätt många år, sedan 2008 åtminstone. Skillnaden är bara att det ibland är det mer, ibland mindre kris. En massa småfolk lever faktiskt i permanent kris. Det var därför brittiska arbetare röstade mot EU medan de bättre bemedlade röstade för att stanna kvar. Drar krisen in även i 'medelklassen' kan stämningarna bli annorlunda. Det blir intressant att se hur den tyska regeringen reagerar om stora banker i det egna landet riskerar att krascha.

Samtidigt är det märkligt att EU:s centrala makt har problem av den här typen. Annars kunde man ju tänka sig att tyskarna, just på grund av sin enorma styrka, kunde tvinga de andra medlemsstaterna att betala så att hela Tyskland alltid går på plus, men det kan finnas annat här också: styrka och sunt förnuft kanske inte alltid går ihop. Det är samma sak som jag funderat på vad det gäller USA: USAmerikanerna har kunnat plundra i stort sett hela den här planeten, men ändå är landets ekonomi usel. Är det månne så att usel ledning ger usel ekonomi? Kan det ha något med förruttnande kapitalism att göra?

3 kommentarer:

Knapsu sa...

Att USA:s ekonomi är usel beror väl på att "1-procentarna" har tagit allt som USA har rövat till sig med sitt plundrande av världen?
Hade rikedomen istället fördelats ut till folket hade nog USA haft världens bästa ekonomi.

Anonym sa...

Tja, världens bästa ekonomi baserat på alla utsugning av resten av världen! USA är inte i närheten av att betala för sig. Industriproduktion och export ligger långt under vad man importerar vilket leder till enorma underskott i handelsbalansen. Det man gör är att man betalar sin import med fiatvalutan dollar som i praktiken är värdelös...men apspelet måste fortsätta för att världen inte ska kastas in i totalt kaos och krig. Att USA är en parasit på resten av världen är solklart och kineserna håller på med en ny valutareform som ska baseras på guld.

Benny

Björn Nilsson sa...

Det är klart att USA:s ekonomi vanstyrs, alternativt är extremt inriktad på att smörja ganska små grupper, hur man nu vill se det. Men en intelligent elit med insikter hade väl parerat detta med diverse reformer, med tanke på de otrevliga följdverkningar som kan komma även för eliten själv? Hela upplägget kan ju spricka på ett för eliten väldigt otrevligt sätt. - Men det kanske handlar om en överklass som lever i sin egen värld och litar på att denna värld kan hållas isolerad från övriga samhället. Och givetvis att ett stort antal individer i och omkring eliten inte begriper vad som händer omkring dem och ser privilegierna som självklara och välförtjänta, och att det inte kan vara på något annat sätt.