måndag 5 december 2016

Bortbombad, eller bara bombad i skallen?

Aftonbladet, som jag ibland kallar Aftonlövet och andra kallar mycket otäckare saker, har den här hjärterörande rubriken idag.

Observera att ett Twitterkonto har försvunnit, det är allt. Om den som påstås vara skribent på kontot över huvud taget existerar vet vi inte. Och därmed kan vi bortse från vad rubriksättaren påstår (indirekt, men man försöker leda läsarens tankar i den riktningen med "sista ord"), nämligen att hon skulle ha sprängts i luften av elakingarna Putins och Assads bomber. Om barnet existerar och verkligen är så bra på engelska som påstås lär hon väl ändå ha vissa framtidsutsikter, möjligen i en annan värld. Samt vara en hejare på att hitta internetförbindelser i en stadsdel som påstås vara mer eller mindre sönderbombad.

Tror man på de där "sista orden" utan vidare så är man bombad i skallen. 

På Anders Romelsjös blogg finns lite andra perspektiv.


4 kommentarer:

martin sa...

I Aleppo är det inte precis så att man får internet med en vanlig mobiltelefon eller en sladd i ryggen. Om dessa "tweets" ens kommer från Aleppo, så kan ni fundera på vilka det är som har tillgång till utrustning som kan ge dem möjlighet att skriva saker på internet i den situationen som råder i östra Aleppo. Låt oss bara konstatera att det inte är den vanlige Syriern.

Antingen fanns hon i östra Aleppo och då är det ett problem för väst att förklara.

Eller så finns hon inte och då är det ett problem för väst att förklara.

martin sa...

"...sladd i väggen." Skall det vara, det är därför jag föredrar om folk lånar saker jag skriver eftersom andra är mer noggranna i skrivandet.

/lasse sa...

Av texter och bilder såg det närmast ut som om det var folk med reklambyråkompetens som skapat kontot. Lite för ”bra” för att vara spontan-twittrande amatörer.
Källkritik verkar inte stå speciellt högt i kurs hos svensk ”seriös” media när det gäller Syrien.
På AB:s videoinslag säger påstås flickan/modern vara rädda för att bege sig till regeringskontrollerat område där de tror att de blir dödade av regimen. Varvid AB:s programledare förstärker med att det är ett öde som mött många som flytt dit. Trots detta har nästan alla Syriens sju miljoner internflyktingar flytt till regeringssidan. Klart att regeringssidan troligen går ganska hårt fram för att försöka sålla ut terrorister och rebeller ur flyktingströmmen, att inte göra det skulle kunna vara förödande.

http://www.counterpunch.org/2016/10/24/aleppo-vs-mosul-media-biases/

Björn Nilsson sa...

Det är väl en inre strid hos propagandamakarna: att göra produktioner som ser fina och professionella ut, eller något som ser ut som den stökiga verkligheten som ju ofta inte är professionell. Aftonbladet ägs ju av Schipstedts, Norge, och därmed av NATO. Det är väl skälet till att man publicerar sån här smörja. Man kanske känner att man ändå inte har så mycket trovärdighet kvar att förlora.