tisdag 20 december 2016

Lite mediefunderingar, propaganda, "ryska hackare" etc

Anders Romelsjö skriver på sin blogg:

Ingen upplyst i väst tror på att propagandan från dess egna ”mainstream media” – sedan lögnerna från kriget mot Jugoslavien.
Men den skeva rapporteringen av nyheterna i Syrien är extrem. Västvärlden har praktiskt taget inga journalister på marken och förlitar sig på extremisternas versioner av sanningen skickas ut av okända personer på deras iPhones. 

För en djupare förklaring av Anders' sista mening, se Moon of Alabama. Väldigt kort: oberoende journalister dödas eller skräms bort/hindras att verka i krigsområden där "västvärlden" vill äga berättelsen om vad som sker. I stället skapas flöden på sociala medier, och de som skriver där kontrolleras av "västvärlden" eller lokala spelare (som kan vara "västvärldens" folk). - Den taktiken bör vara viktigt att känna till när nya konflikter uppstår. Man kan ju också fundera över konflikter där det inte finns av 'gammelmedia' omhuldade twittrare, fejsbokare, etc. Varför är det tyst där? För att inga i lokalbefolkningen finns på sociala media, eller för att någon utanför har bestämt att deras historier inte är intressanta?

En och annan kanske med rörelse minns inte bara "Vita hjälmarna", utan en liten flicka som twittrade på god engelska från östra Aleppo. Det passar bra in i bilden med bortjagade faktasökande journalister som ersätts av dimmiga figurer som det skall tyckas synd om. Journalister finns alltså inte på plats, men gammelmedia i "västvärlden" kan förmedla twitter-påståendena. Det är ju hjärteknipande, särskilt om man kan illustrera det hela med ett näpet barn, och passar mycket väl i propagandakriget. Faktakoll kan man strunta i. Det luktar illa om hela historien, men pressen kan inte släppa den godbiten även om den som sagt luktar:


"Twitter-Bana", jaha, enligt det som Arne Anka kallade Aftonsjakalen i något sammanhang (om jag minns rätt). En film visas, men barnet säger inte ett ord på något språk utan det är modern (?) som pratar, och någon förklaring till uppkopplingen från ett ställe med förmodligen rätt dåliga nätanknytningar förklaras inte. En grundligare undersökning av varför den där damen befunnit sig i östra Aleppo kanske också kunde ge intressanta insikter: hon såg inte ut som kvinnorna i de sekulära delarna av Syrien tror jag. Islamist?

Är det inte tomtar, de röda figurerna nedan? Färskt från (den ointressanta?) delen av Aleppo:

Är det för djärvt att misstänka att den här historien (och "Vita hjälmarna") är bortglömda rätt snart, när de inte är användbara längre? Det kommer ju nya historier i så kallade gammelmedia, men av lika tveksam kvalitet.

Härvidlag kom jag att tänka på skillnader i pressmaterial: en ledare (med åsikter) bör inte vara samma som en nyhetsartikel (med förhoppningsvis faktagranskade uppgifter). Kan man ha samma attityd mot 'falska nyheter' på nyhetsplats som 'falska nyheter' på ledarsidan? En ny drapa av Aftonbladets Anders Lindberg skall vara ledare (den finns på ledaravdelningen) men ser ut som ett reportage. Vad är det egentligen, åsikter eller fakta?  Han har varit hos NATO:s cybercentrum i Tallinn och fått veta den hemska sanningen (?):


Ryska hackare påverkade valet till Donald Trumps fördel, troligen på direkt order från Kreml. I går valdes han formellt till Förenta staternas 45:e president.
– Om Ryssland vill påverka inrikespolitiken i andra länder så kommer de att göra det, jag tror det är något ni måste vara medvetna om, säger Sven Mikser, utrikesminister i Estland.

Annars är väl den rimligare förklaringen till vad som hände i USA att det ena partiet ställde upp med en hopplös kandidat, med ett känt farligt förflutet och tvivelaktig moral, som inte klarade av att vinna de viktigaste delstaterna. Det är löjligt om varje nederlag för gamla elitgrupper som klamrar sig fast vid makten, men som får sig en smäll av nya upproriska opinioner, skall skyllas på "ryska hackare". Det är visserligen bekvämt om man inte vill ändra sig, men den taktiken är inte hållbar hur länge som helst. För att ta ett citat från Abraham Lincoln och ändra det lite grann: "Du kan skrämma hela folket för "ryska hackare" en tid, men du kan inte skrämma hela folket för "ryska hackare" hela tiden." - Nej, en växande mängd kommer att bli alltmer skeptiska till "ryska hackare", twitter-barn etc.

En sista reflexion: Om Ryssland på bara några år har blivit så mäktigt att det klarar av att utse president i USA så är det uppenbarligen ett land som vi definitivt inte bör stöta oss med. Hör du det, Margot Wallström?

10 kommentarer:

/lasse sa...

Klart att det måste vara illasinnade konspirationer som gjorde att Trump kunde vinna. Att de var missnöjda med Demokraternas styre är väl inte möjligt? Under den ”progressive” Obamas tid har vinsterna (efter skatt) inte sen 1929 tagit så stor andel av BNP. Medan totala löneandelen halkat ner på den lägsta nivån sen 65 år. Skördetid för enprocentarna. Det måste vara Putins fel.

Corporate Profits Grow and Wages Slide

martin sa...

När västvärldens drängar drar igång ett krig, då inleder man alltid med att hugga huvudet av ett par journalister. Det är ett effektivt sätt att se till att de enda som bevakar konflikten är "embedded journalists". Priset för att få ha en "embedded journalist" är högt, det vet vi.

Skall vi tippa på att det är en hemvändande "frihetskämpe" som körde lastbilen i Berlin?

martin sa...

Det var ju en nobrainer att det var en av "våra killar" i den "arabiska våren" som låg bakom attentatet i Berlin. Så jag vann inget på min tipsrad.
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/12/20/berlin-market-attack-suspect-named-23-year-old-asylum-seeker/

Björn Nilsson sa...

Har tittat på ett par tyska sajter (Deutsche Welle och FAZ), och inget verkar definitivt. Det har hittats papper i lastbilen, men varför stack gärningsmannen iväg? Om det är äkta identitetshandlingar så borde han, enligt tidigare terroristmodell, ha stannat kvar och sett till att han blev vederbörligen skjuten. Riktiga dokument skulle då direkt kunna visa vem "hjälten" var. Den här tomten, vars verkliga identitet alltså inte är känd, kunde smita iväg. Det verkar lite underligt.

martin sa...

Björn,
eller så visste tyska underrättelsetjänsten precis vem det var, men det kan man naturligtvis inte avslöja, för då kommer besvärliga frågor om hur och varför. Alla terrorister hittills sedan invasionen av Libyen har varit kända av underrättelsetjänsten sedan tidigare.

Kulturnationalister är besvärliga redskap, ändå kan de aldrig låta bli att använda dem.

Björn Nilsson sa...

Problemet idag är väl att det är så många som "är kända av polisen" så att det är omöjligt att hålla reda på dem. Särskilt om det är figurer som drar som skottspolar över gränserna och byter identitetspapper som andra byter skjorta. Kanske förövaren i Berlin är av den typen. Men det kan ju vara någon helt annan profil på denne. Vanlig galning, vitmakt-typ?

martin sa...

6 olika alias, 3 nationaliteter, nog var han någons "asset" alltid.

martin sa...

En profetisk förutsägelser. Den snubbe som man hittade all dokumentation på som en julklapp i lastbilshytten, kommer att bli skjuten på fläcken. Döda män talar inte, slipper man en jobbig rättegång där besvärande detaljer om denne man kan tänkas komma fram.

Samtliga har varit kända av underrättelsetjänsten, varit och stridit för väst i någon av konflikterna i arabiska våren. Alla intressanta terrorister har skjutits.

martin sa...

Där kom det...

Björn Nilsson sa...

Det kan ju bli jobbigt att ha misstänkta som är i livet och kanske säger fel saker? Eller i själva verket kan hosta fram ett alibi. Låter fortfarande konstigt att killen smet iväg i Berlin.