onsdag 7 december 2016

Kina om mänskliga rättigheter i USA

År 2015 till och med 28 december var det totalt 51,675 händelser med skjutvapenvåld i USA.  13,136 dödades och  26,493 skadades.

Detta enligt den kinesiska rapporten om mänskliga rättigheter i USA som man hittar här. “Human Rights Record of the United States in 2015”.

Åtminstone två skolskjutningar per månad skedde 2015, nästan två barn dödades av oavsiktlig skjutningar varje vecka. Ungefär en fjärdedel av tonåringarna över 15 år som dog 2015 avled av vapenrelaterat våld.
Har för mig att definitionen på lågintensiva konflikter är minst 1000 döda per år. Minns jag den siffran rätt så är läget i USA betydligt värre än så.

Det står mycket annat om läget i USA vad det gäller mänskliga rättigheter. Den kinesiska rapporten kan betraktas som en snabbkurs i ämnet, även om jag inte vet om varje detalj stämmer. En del av våldet med rasliga förtecken kanske kan hänföras till kriminella aktiviteter - jämför med svenska förorter på senare år där gangsters skjuter ihjäl varandra och lymlar i största allmänhet kastar sten när polisen försöker ta missdådare.

Inga kommentarer: