fredag 30 december 2016

Driftkucku


Ja, nu är läget inte så bra för gänget i Washington. Längre och längre näsor får de, och när Vlad känner för det drar han dem lite till. Och då skriker de och är uppjagade, trots att det var de som började bråket. USA var inte inbjudet till uppgörelsen om eldupphör i Syrien (och, i och för sig, ju mindre inblandning från den sidan, desto större möjlighet att uppgörelsen kan fungera någorlunda), och det var ju en nesa och ett redigt ryck i USA-hövdingarnas näsor.

Nu skulle USA försöka hämnas, men det går nog inte så bra. Det här twittret från Rysslands ambassad i Storbritannien visar vem som är driftkucku:


Detta är en "halt anka", inte som det ofta översätts "lam anka". Intressant nog är detta rätt återgivet i Aftonbladet. Kanske känner man behov av att skärpa sig när big bad Vlad kanske smyger i farstun, han kanske inte gillar översättningsslarv? Det kan vara anledning att framöver granska inte bara vad, utan också hur, media beskriver olika händelser. Alldeles nyss bombarderades Putin av (verbala, lyckligtvis) ruttna ägg och tomater. Han var inte vatten värd, allt han gjorde var fel. Hur ser det ut om ett år? Hur beskrivs Rysslands politik då? "Äääh, ursäkta Vladde, vi skämtade ju bara, hoppas du inte blir arg ... snälla".

Putins motdrag diskuteras också hos Moon of Alabama, som citerar TASS:

MOSCOW, December 30. /TASS/. Russian President Vladimir Putin has made a decision not to expel any US diplomats from Russia in retaliation for Washington’s latest sanctions against Moscow.
Putin also said that Russia would not prevent the families and children (of diplomats) from using the customary rest and leisure facilities and sites during the New Year holidays.
"Moreover, I am inviting all children of US diplomats accredited in Russia to the New Year and Christmas parties in the Kremlin," Putin said.

Ryssland bjuder på fest för USAmerikanska barn, USA stänger anläggningar för ryska barn. Man kan väl säga att det är lätt för vinnaren att vara storsint, men måste det innebära att förloraren måste vara småsint? Eller är det kanske småsinthet och bakslughet, kopplad till arrogans, som skapar förloraren? - Hur som helst: något mer spännande och pampigt än en nyårsfest i Kreml är väl svårt att tänka sig?

En avslutande fundering: notera det där EXTRA högst upp på klippet. Vad har det för mening numera? Förr, när tidningarna bara fanns på papper, kunde extra-upplagor tryckas när det hände något extraordinärt. Men i dagens elektroniska medievärld? Allt är ju "extra" hela tiden.

Och därmed stänger Björnbrum idet för året och säger:

GOTT NYTT ÅR!

Inga kommentarer: