lördag 7 april 2018

Det där med rättsordning då, Löfven?

Nej, jag hörde inte intervjun med Löfven. Lika bra det. För vad är det han säger?: "Tycker de [Ryssland alltså] ska bevisa att de inte är skyldiga till nervgiftsattacken." Begriper han vad han säger?

Undrar om karln tycker att den principen skall gälla i hela rättsväsendet? Annars är det ju en hävdvunnen ordning i rättssystem av västerländsk (och kanske andra också, jag vet inte men antar det) att det är upp till åklagaren att ta fram bevis som domstolen skall värdera. Den anklagade kan i princip hålla tyst hela tiden, eller prata om så önskas, men bevisbördan faller på åklagaren. Även om den anklagade skulle säga sig vara skyldig är det åklagarens sak att bevisa att så verkligen är fallet.

Att som engelsmännen i det aktuella fallet hoppa direkt från anklagelse (som man har uppenbara svårigheter att stödja med hårda fakta) till bestraffning av den påstått skyldige är ännu värre. Det juridiska systemet ingår i det större demokratiska, och i vår tid har vi tendenser till att den tidigare så hyllade liberala demokratin faller sönder. Och faller den så faller rättssystemet. Det kanske inte stör den här karln.

4 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Jag undrar om det inte finns rådgivare med utbildning att tillgå för Löfven?

Björn Nilsson sa...

Man måste begripa råden också. Alternativt har han fått rådet att jamsa efter May & Johnson och hålla käft om eventuella kritiska synpunkter på vad de gör.

bulver sa...

Det finns ingen i Sverige som är betrodd att ge råd åt Löfven. Han tar sina instruktioner direkt från Washington. Hela cirkusen om svenskt deltagande i säkerhetsrådet, den informella NATO-anslutningen, robotköpet och nu detta — allt handlar om att vara en duktig vovve och lyda husses kommandon.

Björn Nilsson sa...

Jo, så kan det vara. SAP = Svenska Amerika Partiet.