måndag 23 april 2018

"Sverige ett drömland för ekobrottslighet"

Fundera på det här:

Drabbade blir kanske i första hand staten och svenska medborgare som betalar skatt. ... Regeringen bemöter kritiken att skatteundandragandet kan ha ökat med att detta är i linje med vad som förväntades när reformen genomfördes. Regeringen är alltså fullt medveten om att effekten blir att man kan fuska utan att bli upptäckt. 

Citatet kommer från en debattartikel av Helena Adrian i SvD om följderna av att småbolag slipper revisionsplikt. "Sverige ett drömland för ekobrottslighet" hävdar författaren, som själv är revisor. Slutsatsen blir således:

På grund av okunskap eller ointresse har Regeringen sanktionerat fortsatt ekonomisk brottslighet till en kostnad motsvarande cirka 14 000 höftledsoperationer, nästan ett års samtliga operationer. 
Det refereras också till en rapport från Ekobrottsmyndigheten om ökad benägenhet att bilda bolag just för att kunna begå brott, och om infiltration från kriminella.

Alltså: en så kallad avreglering vad det gäller revisionsplikt leder till ökade möjligheter för brottslingar - men det accepterar myndigheterna! Vissa typer av kriminalitet slinker igenom ganska lätt i den liberaldemokratiska staten verkar det.

Möjligen kan man hitta ett fel hos revisorerna också. Det kan ju kosta en del för småbolag med svag ekonomi att ha revision. En lösning skulle vara att det offentliga trädde in, men jag har ett minne av att de privata revisorerna var emot det.
Invändningarna mot att låta mindre aktiebolag genomgå granskning har främst rört att det blir ökade kostnader och administration för de små företagen. För dem som inte följer regelverken blir det givetvis mer omfattande åtgärder och mer omfattande avrapportering, vilket kan kosta mer. Att ställa krav på att styrelsen följer aktiebolagslagen samt skattelag är emellertid knappast ett orimligt krav. Anser man sig inte kunna följa dessa lagstiftningar ska man inte heller driva verksamhet i denna företagsform, eller kanske inte driva verksamhet alls. Det är också ur konkurrenssynpunkt viktigt att oseriösa företag försvinner från marknaden. 

Inga kommentarer: