fredag 20 april 2018

Handelsberoende

Det här var intressant: vem är största handelspartner för länderna i Europa (samt lite i närområdet utanför)? De flesta inom EU har Tyskland som största motpart i handeln, men för Tysklands del så handlar man mest med Kina! Och utanför EU märks det kinesiska inflytandet ännu mer. Ett tecken i tiden!

Ingen verkar handla mest med USA, och "bara ett storkrig kan hindra Kina från att gå om USA, och det kriget vill kineserna förhindra."4 kommentarer:

lennart odström sa...

Folk i väst fattar inte hur snabbt Kina växer. Medans vi i Sverige under de senaste åtta åren diskuterar en utbyggnad av höghastighetsjärnvägar, som i bästa fall kanbli klra om 20 år fast mest troligt först om 60-70 år, så har Kina under samma tid byggt flera tusen kilometer med nya järnvägar för snabbtåg. Likadant är det i övriga Europa. Mycket snack och liten verkstad. Om EU haft ambitionen att vara en motpol till USA så hade man gett tusan i att bojkotta Ryssland något som kostat hundratusentals arbetstillfällen och bara gynnat USA. Samt satt stopp för en verklig satsning på utveckling.

Björn Nilsson sa...

Det fanns en ambition åtminstone hos fransoserna att vara en motpol till USA, men det var på de Gaulles tid. Nu är de knähundar de också. Men känner det tyska näringslivet att påfrestningarna av sanktionerna blir för tunga kanske de tvingar regeringen att göra något konstruktivt. - Det verkar som om ju mer liberalt EEC/EG/EU blivit, desto svårare har man att ta tag i utvecklingsfrågorna. Sedan är det frågan om det beror av just samarbetet i Europa, eller om det är kapitalismen i sig som kärvar allt mer.

Anonym sa...

EU:s problem är att de saknar förmåga att förstå vad som händer i världen! Man har svårt att fatta att USA är bankrutt och helt beroende av att dollarn övervärderas för att klara importen som är helt avgörande för att USA inte ska kollapsa i ett kaos. Och det är denna insikt som fått Trump att agera likadant som alla tidigare presidenter dvs fortsatta krig, hot, utpressning m.m. Ingen vill hålla i bilan utan man vill gärna lämna över saken till nästa marionett i Vita Huset. Många i USA är medvetna om problemet men kan inget göra förutom att ge f-n i att rösta som protest mot det groteska gangsterstyret i Washington. Macron är mycket riktigt bankmaffians president i Frankrike därav hans helt kontraproduktiva, för Frankrike, politik både ut och inrikes. Fransmännen har sent om sider insett sitt misstag men nu är det för sent. Macron kommer inte att avgå oavsett hur impopulär han blir.

Benny

Martin Gustavsson sa...

Frihandel med Kina och tävla med slavarbetende kineser är ett bra sätt att sänka vår egen välfärd.
https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2018/01/27/valfard-frihandel-racet-mot-bottnen-race-to-the-bottom/