fredag 13 april 2018

En annan vänsterröst: Sahra Wagenknecht

Tänk en svensk vänsterledare med äkta vänsterprofil som skulle säga något i stil med detta:

Det handlar om att vara mer sensibel när det gäller människors rädsla. I stället för att kalla dem för "rasistiska" och driva bort dem ...
Tror knappast att det finns någon svensk vänsterledare med äkta vänsterprofil som skulle säga detta. Eller säga att utlänningar som begår brott här har förverkat rätten att stanna i landet. Eller detta:

– "Öppna gränser för alla" är världsfrånvänt. När grundkärnan i vänsterpolitik är att företräda de svaga i samhället, så är en inga-gränser-politik raka motsatsen till vänster. Alla framgångar när det gäller att reglera kapitalismen har skett inom enskilda stater, och stater har gränser. (…) Arbetsmigration innebär en ökad konkurrens om jobben, framförallt i låglönesektorn.

Men i Tyskland finns Sahra Wagenknecht, en av ledarna för vänsterpartiet die Linke. En artikel i SvD handlar om henne. Där får vi veta att hon är landets näst populäraste politiker: Merkel ligger på 38 procent i opinionen, Wagenknecht på 37.

Inte nog med det: Sahra Wagenknecht är uppskattad av stora grupper även utanför det egna partiet. Kan det bero på att vänsterprofilen faktiskt verkar äkta och rakryggad? Jag tror att andra politiker i die Linke varit kritiska mot invandringspolitiken, men nu börjar det bli akut i och med att Alternativ för Tyskland blivit stort i de senaste valen. Bland annat har mängder av vänsterväljare gått över till Alternativ. Man kan väl jämföra Sverige där stora grupper av LO-arbetare nu stödjer Sverigedemokraterna.

Några siffror visar lite mer av bakgrunden. Av die Linkes väljare stödjer 86 procent Wagenknecht. Det betyder att 14 procent inte gör det, men just där finns ett gäng som drivit en högljudd pro-immigrationslinje och till och med försökt få bort Wagenknecht som die Linkes gruppledare i Förbundsdagen.  

Inte helt oväntat så är Wagenknechts linje djupt kontroversiell i vänsterpartiet. Die Linkes intellektuella falang har kallat henne för rasist och säger att Wagenknecht inte representerar deras värderingar.
Det kan med andra ord vara som på andra håll, exempelvis i Sverige, där en larmande minoritet försöker överrösta en mer tystlåten majoritet i olika frågor. Men det kostade die Linke cirka 400 000 väljare i senaste valet till Förbundsdagen. Och de rösterna gick till Alternativ för Tyskland som talade klarspråk om vad man tyckte om den massiva invandringen.

Sahra Wagenknecht
Sahra Wagenknecht - ståtlig böna!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tyskland, precis som Sverige, lider av en procentuell spärr som får konsekvensen att partier som är djupt oeniga i många viktiga frågor inte vågar att fraktionera sig. Detta hämmar demokratin, men det finns en lösning som heter valsamverkan.

Alltså fraktionering OCH valsamverkan. Låt sedan folket avgöra vad de vill ha.

Björn Nilsson sa...

Die Linke är väl en koalition mellan kvarlevare från gamla SED i DDR och missnöjda socialdemokrater i Västtyskland?