onsdag 14 oktober 2009

Ett bra diagram


Här är en bild som jag snodde från Lindenfors' blogg (han har med all säkerhet nupit den någon annan stans ifrån). Hur som haver - ett bra diagram säger mer än en massa ord. Här har vi ARGUMENTET som givetvis alla uppvärmningsförnekare kastar sig över. Dessvärre råkar argumentets bärkraft bli avslöjat samtidigt. En del människor har ännu inte lärt sig att det är väsentliga skillnader mellan klimat och väder!

Det har varit kallt några dagar nu. Undrar om det blir som det varit under flera års tid här i Stockholmstrakten - det kommer en tidig köldknäpp, sedan blir det grå snöfattig vinter ett tag, kanske en återhämtning till "normal" vinter i februari, och slutligen en tidig och varm vår som ersätts av en lång och kall eftersläng. Har det inte varit ungefär så flera år nu?

3 kommentarer:

DZ sa...

Jo, jag tror du har rätt, Björn! Det är en förskjutning i klimatet (eller kanske bara vädret?) som uppstått de senaste 10-15 åren. Men det kan ju bli skiftningar av annat slag längre fram. Hur länge vi nu får vara med.

Alldeles klart är väl att vi inte hinner vara med så länge att det blir en definitiv bekräftelse på fenomenet "global warming", som ju ändå ser ganska säkert belagt ut i nuläget. Däremot är orsakerna bara föremål för olika teorier. Att det skulle vara människopåverkan tror jag är ännu en av dessa så vanliga konspirationsteorierna.

Men det hindrar ju inte att det av många andra skäl är vettigt med energisparprogram, reseffektivitet och allmän resurshushållning. Så mitt råd är: Släng ut badvattnet - men se till att barnet är kvar!

hälsar
DZ

Björn Nilsson sa...

Jag skrev ett nytt inlägg till ett nytt diagram. http://bjornbrum.blogspot.com/2009/10/ett-upplysande-diagram.html
Där finns en länk till en som vet mer om vetenskaplig konsensus, vilket råkar vara en viktig sak i det här sammanhanget.

Björn Nilsson sa...

Vad det gäller sparsynpunkter i övrigt håller jag med, det finns ingen anledning att slösa vare sig det leder till otrevliga klimateffekter eller inte. För det kan ju komma otrevliga resurseffekter!