tisdag 6 oktober 2009

Pressade Fatah på för fortsatt massaker i Gaza?

Det spekuleras om varför Den Palestinska Myndigheten skulle backa från stödet till Goldstonerapporten. Påtryckningar från USA, korruption, eller något annat? Via Richard Seymours blogg kommer en artikel från den israeliska dagstidningen Ma'ariv där det sägs att det är värre än så. Företrädare för Fatahregimen på Västbanken påstås ha pressat på israelerna för att fortsätta kriget i Gaza, som hämnd mot Hamas. Israelerna spelade in samtalen och har sedan använt dem som utpressning mot de palestinska quislingarna. "Ta tillbaka stödet till Goldstone, annars släpper vi inspelningarna ..."

En viss källkritik bör i detta (som i så många andra) fall utövas. Hur kom denna "hemlighet" fram till tidningen, och varför publicerades den? Det kan knappast vara ett israeliskt statligt intresse att först utöva utpressning och sedan förstöra övertaget genom att ändå tala om vad man vet. Visserligen sitter Fatahledningen på en tron av USA-betalda bajonetter, men det kan den inte fortsätta med i all evighet. Även för quislingar bör det finnas en gräns för hur långt de kan drivas att förnedra sig. Det finns ju en palestinsk befolkning där på Västbanken också.

Vore det krut i Hamas skulle dess ledare säga: "Vi accepterar Goldstonerapporten, vi åker till Haag!" Det skulle öka trycket på israelerna ännu mer. Samtidigt borde Hamas kunna komma undan ganska bra med hjälp av goda advokater. Jag skulle tro att det är svårt att bevisa ansvaret för var och en av de små raketerna som sköts från Gaza mot södra Israel - det var ju bortåt ett halvt dussin grupper som sysslade med det. De grova verktygen och de grova krigsbrotten begicks av Israel, och för den parten behöver man inte betvivla vilka personer som är ansvariga.

Inga kommentarer: