Nu haltar även SonyEricsson, alla stämmer alla i den exploderande smartphone marknaden. Apple stämmer, Samsung, HTC, Motorola etc, Samsung, HTC etc stämmer Apple, Nokia stämmer Apple osv för påstådda patent intrång och design kopiering. Ingen stämmer SonyEricsson! Det är inte bra då ligger de inte i sk framkant och ses som ett hot av konkurrenterna. Om inget annat så får inte minst Apple massor med rubriker för alla sina stämningar av konkurrenterna, en reklam god som någon att ständigt vara med i nyhetsrubrikerna. :-)
För den som har svårt att uppfatta poängen så säger Teckentydaren här att SonyEricsson är så borta och meningslöst att det inte är någon idé för de andra bolagen att försöka lägga ut krokben i form av stämningar om patentintrång och andra ofinheter! Om bolaget inte uppfattas som ett rejält hot så kan man undra hur dess framtid är? Har man några nya fina produkter att plocka fram, eller ...?
Och så kör vi ett diagram som kommit in via tips-kanalen igen - klicka upp till läsbart format!:
Vad har vi för intressant här då? - Jo, Sveriges BNP, totala privata och offentliga konsumtion, samt export från 1950 och framåt. Ekonomi är ingen exakt vetenskap brukar jag framhålla, men man kan åtminstone studera tendenser. Och den ökning av exporten som blev märkbar från slutet av 1960-talet ("det som är bra för Volvo är bra för Sverige") fullständigt exploderade efter 1990. Och detta skedde samtidigt som BNP och inhemsk konsumtion temporärt hade ett kraftigt fall. Lider vi inte av sviterna av den kuren ännu?
11 kommentarer:
Det är en sak som sällan diskuteras av de som framhåller kapitalismens och konkurransens förträfflighet. Negativ konkurans och det faktum att den är aldeles äkta och destruktiv.
Jag arbetar ibland med IP-strategi, något som får mig att känna mig smutsig som inget annat. Samhället medger att man patenterar sina uppfinningar, så varför inte, men när det blir ett schackspel som förslösar samhällets och företagens resurser, då blir jag bara irriterad på verkligheten. Det är uppenbart att företag tar ut aldeles för stora förtjänster på patent när man slösar resurser på det viset.
Regler för patent och upphovsrätt förtjänar att granskas. Vet inte så mycket i ämnet, men det verkar ju som om storbolag kan gödsla världen med patentansökningar på ditt och datt för att försöka stoppa konkurrenter, eller för att själva få bort intressanta men olönsamma (hållbara, exempelvis) konstruktioner från marknaden. Och så har vi ju patenten på grejor inom biologi och växter, och det är verkligen tvivelaktigt - eller ibland dödligt farligt för bönder som dras in i den fällan.
I samband med bråket kring Håkan Lans vill jag minnas att det kom fram att storbolag brukade ingå såkallade patentpooler för att slippa stämma varandra hela tiden. Det är nämligen omöjligt att inte trampa in på andras patent om man håller på med såna här saker, och därmed skulle det bli alldeles för dyrt för dom, till förmån för inga andra än advokaterna.
Men uppenbarligen har klimatet skärpts sen dess.
Björn,
gjorde ett arbete på Moralfilosofin om biologiska patent. De amerikanska reglerna är helt vansinniga på den punkten och jag kunde inte hitta moraliska krumbukter som rättfärdigade dem. Europeiska patentkonventionen var lite mer sansad, men det var å andra sidan 13 år sedan.
En genial strategi som dessa multinationella matjättar använder för att få sina licensgrödor godkända. Man pushar igenom att de skall få användas till djurfoder, sedan sprider man dem i nån bananrepublik (USA eller sydamerika). Efter några år visar man hur det genetiska materialet spridit sig och förekommer i människoföda. Då får man det godkänt för det finns defakto redan i maten.
Jag är inte emot GMO per se, men som det är nu, så är det rena vilda västern. En del GMO fyller ingen funktion annan än den kapitalistiska, IP-strategi, Lock in och andra meningslösa saker.
On topic: Lite märkligt tycker jag det är, alla hade mer eller mindre räknat bort Nokia, men uppenbarligen är de fortfarande relevanta. Jag gillade mina ericsson mobiler, mjukvaran då, men nu kör alla i princip samma. Men jag fungerar på att sänka min android-kloss i havet, kanske byta till en nokia. Såvida inte Nokia blivit som google och apple, strävar att monopolisera all data som ens liv genererar.
Det är inte så att alla stämningarna i mobilbranchen har ett enkelt svar. De är alla på sitt vis unika och kräver mycket research för att förstå. En viktig sak är att IPRer betraktas som värdefullt i USA jämfört med exempelvis Sverige. Här är det standard att IPRer listas i årsredovisningarna och också listas alla konflikter runt dessa. Detta förkommer nästan aldrig i Sverige eller svenska årsredovisningar. Eftersom Nokia och tre korvar ledde utvecklingen av mobila telefoner finns mängder av patent där. Apple betalar för att använda Ericssons pantent medans Nokia och Apple inte är överrens i patentfrågor. Exempelvis så klirrar det i svenska fickor (och i svenska skatteverket) för varje Iphone som säljs. Sonyericsson har en diger patentportfälj men faktum är att många ligger kvar i Ericcson.
Så en tolkning kan vara att sonyericsson eller deras ägare sitter på så värdefulla patent att de som är beroende av att få använda dessa INTE vill stämma dom.
För att visa hur viktiga patent anses vara - När Nortel lades ned köptes deras IPR av Microsoft och Google drog det korta strået i kampen. Likaså spekuleras det idag om Google köpte delar av Motorola för verksamheten eller för patent
I de allra flesta fall försöker förtagen komma överrens om vem som har vilka rättigheter, men det s-r sig ibland. Sedan skall man inte bortse från företag som köper patent och har som affärside att stämma företag som anses bryta mot deras rättigheter. Grundregeln är då att sikta på de förestag som har de djupaste fickorna.
För övrigt. Kurvan branta stigning från 90-talet hänger ihop med devalveringen OCH explosionen på mobilmarknaden
Eldorado
Intressant. Skulle det inte vara lönsamt att stämma SonyE-son jämför med att försöka pressa pengar av andra?
Tror du har rätt vad det gäller kronfallet och mobilexplosionen, de var viktiga komponenter i en större bild. Frågan hur stor del av bilden de är. Har för mig att kronan tappade tjugo procent när det vansinniga försvaret av den fasta kursen gavs upp, och det betydde givetvis en hel del. Men verkningarna var värre för vanligt folk och småföretag än för storföretagen som antagligen hann förbereda sig på smällen.
Björn, jag kan inte redogöra för vem som äger vissa patent men väldigt förenklat....
Säg att jag äger en patent som du behöver för att sälja 1 miljon exemplar av en produkt. Samtidigt ser du att jag möjligen inkräktar på ett av dina patent och den potentiella inkomsten för dig skulle vara liten.
Stämmer du mig så får du enligt avtalet inte längre använda min patent. Om detta då innebär en kännbar förlust för dig så är det lätt att inse att en förhandling är bästa vägen.
Om däremot du inte hara affärer med mig så är beslutet att stämma lättare.
Ungefär så SKULLE ett scenario kunna se ut
Eldo
OK, lätt att förstå; man gör en analys av förväntade kostnader och intäkter och ser vad som verkar löna sig bäst.
Tja - sådan är kapitalismen. åtminstonde den rationella delen.
eldo
Kurvan ser likartad ut även i t.ex. Tyskland, Grekland och Argentina, från skiftet 80/90-tal tar exporten fart och ökar mer än tidigare. I Argentina gör Menem peson dollarkonvertibel, en peso är utbytbar mot en us dollar. Importen blomstrar och man har export och bytesbalansunderskott fram till fatkurspolitiken släpps men icke desto mindre ser kurvan för export per capita lika dan ut som i Sverige, Tyskland och Grekland. Förstås betydligt lägre summor i Argentina och Grekland än i Sverige och Tyskland.
Den brant uppgående kurvan i Sverige kan inte rakt av tolkas som om exportproduktionen ökat i den omfattningen, exportindustrin är också den största importören och den ökar i i linje med exporten. En gammal siffra för bilindustrin, före 90-tals krisen var att så där en ca 75% av en exporterad bil bestod av import. Typ som i Kina att endast 3-5 dollars värde tillförs där på en iPod som kostar typ 150 dollar att producera, dock den färdiga produkten skeppas från kina, typ exportvärdet är vad t.ex. den Amerikanska importören betalar. För att få reda på det verkliga handelsunderskottet mot USA måste importdelen i de Kina skeppade grejerna benas ut.
Sveriges export ökar mellan tummen och pekfingret från 550 miljarder till en bit över 1000 miljarder 2001, det hade varit intressant om mobiltelefonförsäljningen verkligen var av den till största delen omfattningen att den förklarar ökningen i den storleken.
Det verkar vara så att man köper på sig patent för att ha som motmedel för stämningar från konkurrenterna, säkert en viktig del av förklaringen till Googles köp av Motorola men man kanske sneglar på Apple och även tänker låta Motorola lurarna dominera Androidmarknaden. Det är ju inte så att man inte kan göra affärer för att man stämmer varandra. Samsung är Apples största leverantör av chips och Apple storkund hos Samsung i detta, ingen förväntar sig att denna relation ska ta skada av de ömsesidiga stämningarna när det gäller smartphonelurarna.
TT
Utvecklingen inom bilindustrin på 90 talet var till stor del på logistiksidan. Kunderna krävde extremt korta ledtider och större åtaganden av underleverantörerna. Kraven ledde till att levernatörerna måste flytta närmare sammansättningsfabrikerna. Givetvis bidrog det till att exportsiffrorna höjdes. Höjda marginaler inom Svergie pga inköp I lågkostnadsländer var en annan orsak som sagt förut.
Googles drag att köpa Motorolas mobility (inte hela Motorola) gör att både HTC och Samsung känner sig lurade. Vad kommer hända med Android? Ingen vet I dagsläget.
När det gäller relationen Samsung (världens största komponenttillverkare på elektronik) och Apple är det nog så att att Apple försöker bli av med/minska beroendet av Samsung. Envisa rykten säger att Apple har kommer tillverka sina chips i egen regi eller hos annan leverantör. Samsung behöver höja sin värdekedja och resultatet är egna brandade produkter på mobilsidan. Denna nya postionering tror jag är den verkliga bakgrunden till aktiviteterna i världens alla domstolar. Kommer giganterna inte överrens i denna tuppfäktning är det bara en tidsfråga innan deras affärsrelation är över. Det ska bli spännande att se resultatet
eldo
Skicka en kommentar