fredag 26 augusti 2011

Grönsakshandlarna i farten?

(Som en fortsättning på föregående inlägg.) I HuffPo refereras farhågor om att tiotals tydligen civila och obeväpnade anhängare till Qaddafi mördats i något som liknar en massaker. Den här affären borde vara besvärande för rebellernas påhejare. Vilka står för de här, och andra våldsdåd, plundringar och förstörelse, som anhängarna av det libyska upproret inte vill tala så mycket om? Är det grönsakshandlarna, tandläkarna och hemmafruarna som är i farten på egen hand, eller finns experterna från brittiska SAS och franska Främlingslegionen med och visar hur man gör?

FN"... manar samtliga parter i Libyen till lugn och att de stridande måste undvika våldsdåd och hämndaktioner." skriver Svenskan" men man kan undra hur det blir med det. I spetsen för NATO står makter som inte visat sig främmande för storskaligt mördande tidigare - skall vi tro att tigern tappat sina ränder numera?

Just nu säger radionyheterna att Sydafrika vill ställa NATO till ansvar inför krigsförbrytartribunalen i Haag för att man överträtt FN-resolutionen om vad man fick göra i Libyen. Intressant när regeringar börjar säga det också.

----

PS. Det där med tunnlar där Qaddafi påstås gömma sig påminner mig om upproret mot Ceaucescu i Rumänien. Även där påstods diktatorn ha ett enormt tunnelsystem att gömma sig i. Dessutom, när nu minnet kommer igång om den episoden, så var det ett tag prat om att regimen skulle ha utländska legosoldater. Fast då var det araber, inte svarta afrikaner som det påstods i Libyen. Det är tjatigt med propaganda som bara mal på hela tiden, från kris till kris, utan större fantasi. DS

11 kommentarer:

martin sa...

Hur ser man att det är "firande" rebeller? Det hänger en svart man från en lyktstolpe. Vad fick Sverige för löften på återuppbyggnadskontrakten? Kan västvärldens problem verkligen lösas genom att en valuta till tvingas in i det liberala pyramidspelet? När inga mer valutor finns att blåsa upp, vad händer då? När alla är skyldiga varandra oändliga summor pengar, vad gör riksbankens datormodell då?

Björn Nilsson sa...

Det var flera frågor på en gång och jag vet inte om jag kan besvara dem alla. Men om en svart man hänger i en lyktstolpe så är det väl ungefär som "strange fruit" nere i "deep South" på den tid när det begav sig (vilket faktiskt inte är så länge sedan). Välkommen till den fria världen!

Eller om vi skall ta sista frågan: om alla har oändliga skulder till varandra slår kvantitet om till kvalitet och de tar ut varandra och alla skulderna är putz weg!

martin sa...

Björn,
fast det kanske inte går till oändligheten även om banker inte hindras av petitesser som verkligheten. Men banken äger allt långt innan dess. Oändlig skuld betyder då att banken äger allt, alla och allas framtid, asymptoten vi skyndar emot i raskare och raskare takt helt i linje med asymptotens matematik. Tänk vad något så skenbart oskyldigt som en liten ränta kan ställa till med.

Jan Wiklund sa...

Räntan kan ställa till det. Om någon tog ett lån på 1 kr för 2000 år sen till en ränta på 10% har skulden växt till nånstans i storleksordningen av ett massivt guldklot med jordens diameter.

Eller något sånt. Det borde gå att räkna ut ganska lätt om man är matematiker.

Björn Nilsson sa...

Jag knackade in formeln 1*1,1^2000 på miniräknaren, och det blev ett tal som börjar med 6 och sedan följs av ytterligare 82 siffor. Om man nöjer sig med 1% ränta blir det rimligare, bara i närheten av 440 miljoner. Det räcker långt det också, om det nu inte är i tyska inflationsmark från början av 20-talet eller något liknande!

sylvanas sa...

Skulderna försvinner helt enkelt in i samma svarta hål som de kom ifrån.
"Så skall alla skulder förgås och upplösa sig med sin fruktansvärda gåta, af ingen förklarad af ingen begripen". Typ..

Björn Nilsson sa...

Det låter ju riktigt poetiskt (och kanske mystiskt)!

sylvanas sa...

Nja jag snodde det från Giacomo Leopardi och den "Vilda tuppens sång"
Vilhelm Ekelunds tolkning:
"En tid kommer, då detta världsallt och naturen själf skola vara slocknade. Och liksom det funnits väldiga mänskliga riken och herradömen, af hvilkas underbara, en gång allbekanta öden intet tecken, intet rykte nu något förtäljer, så skall det komma en tid, då det ej finns ett spår mer, som förtäljer om vår värld och dess vilda öden och lidanden.
Endast öde tystnad och väldig ro skola uppfylla det oändliga rummet. Så skall alltets lif förgås och upplösa sig med sin fruktansvärda gåta, af ingen förklarad af ingen begripen.

Björn Nilsson sa...

Wow, det där ÄR poesi!!! Tack!

Anonym sa...

Tja diktatoriska ledare skapar myter kring sig med mer eller mindre sanningshalt. Säkerligen finns det en och annan tunnel under även demokratiska ledare så varför skulle det vara någon överraskning om även Khaddafi har några?
Saddam sades hade fler dubbelgångare säkert en myt han tyckte om att sprida.
Just nu tycker jag det verkar vara "Khaddafi kaputt" precis som sovjeterna sa Hitler kaputt i maj 1945

eldorado

Björn Nilsson sa...

Den mest uppjagade mytspridaren i Sverige angående Rumänien tror jag var en folkpartist som kom därifrån. När väl mer fakta kom fram (om bland annat vanliga bårhuskroppar som uppvisades som offer för massakrer) var personen inte så intressant som "expertkommentator" i TV längre.

Skulle nog tro att anglosaxisk press tillhör de värsta skit-spridarna i det här sammanhanget.