söndag 21 augusti 2011

I stället för ett jättelångt inlägg om ekonomi ...... så kommer här en trevlig melodi som jag kommer ihåg från förr. Olav Gerthel (1915-1981) sjunger sin egenkomponerade Spegling från tidigt sextiotal (eller sent femtiotal?). På Spotify finns inte Gerthels melodier men däremot på YouTube med den här filmen där någon lagt till bilder från det sköna Småland. Gerthel var ju smålänning, från Eksjö.

Om man skall filosofera över texten så verkar den anknyta till en platonisk ontologi: allt är en spegling. Men sedan hävdar Gerthel att "speglingen är allt", och då blir det hela svårbegripligt, eller kanske zen-buddhistiskt? En spegling som bara finns för sig själv utan något som avspeglas är väl ungefär som att applådera med bara en hand?

Hur som helst: sjunga kunde han. Jämför med det lundellska halvt otydbara bölandet, eller hiphop-tramset - den här killen kunde hantverket!

5 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Just det! Han kunde jobbet.

Bilderna påminner om trakterna kring Rottne, utom näst sista bilden.

Kan det vara en del Aberdeen angus i tjuren i början? I så fall blir rekommendationen att inte gå ut i den hagen. Just de tjurarna är ju rätt aggressiva och gå till anfall utan orsak.

Björn Nilsson sa...

Nja, ko-raser är jag inte insatt i så jag vågar inte göra någon gissning, utom att det i alla fall inte är fjällkor. Och i allmänhet föredrar jag att ha ett staket mellan mig och boskap, vilken sort det än är.

Björn Nilsson sa...

PS. Aberdeen angus låter skotskt. Bara inte de jäklarna börjar yla med säckpipor också!

Jan Wiklund sa...

Det här handlar väl om ekonomi om något. Var det inte Milton Friedman som kontrade en kritisk kommentar med att säga "teorin är sin egen verklighet"? Däri var han i gott sällskap, redan David Ricardo sa, inför en annan kritiker, att "om teorin inte stämmer med verkligheten är det värst för verkligheten".

Björn Nilsson sa...

Tja, lösningen på alla besvärliga dagliga problem kanske är att fly till ett problemfritt parallelluniversum ...?