onsdag 28 december 2011

Religiöst underhållningsvåld

Många tycker att religiösa människor, som präster och munkar, bara lullar omkring utan att göra så mycket och mest verkar vara trist-nissar. Men åtminstone i födelsekyrkan i Bethlehem är det andra och friskare tag. Om man kollar den här HuffPosten så finns där också en film som visar hur armeniska och grek-ortodoxa kristna personligheter går loss med kvastar - mot varandra. Jag tror det är en årligen återkommande ritual i just den kyrkan, med olika samfund som bankar på varandra i kamp om varje millimeter av den heliga platsen. Vad skulle den gamle fridsfursten Jesus Josefsson säga om detta? Eller man skulle ju kunna tänka sig att moder Maria uppbragt skulle hyssja ner fridstörarna med hänvisning till att barnet måste sova.

Fast jag tror nog att asiatiska kamp-munkar av buddhistisk sort hade varit bättre på att slåss med kvastskaften än de här kristna amatörerna. Är det inte kendo det kallas när folk slår varandra i skallen med bambukäppar? - För en del år sedan kunde man läsa om hur två buddhistiska grupper fajtades så blodet skvätte om makten över ett kloster i Korea. Vete fasen om inte en eller ett par blev ihjälslagna också. Kul när alla kämpar om vem som har den sannaste tron!


Ja, Jesus var ju inblandad i det här, och låtom oss minnas den fina tyska vagg- och julsången STILL STILL STILL weils Kindlein schlafen will:

6 kommentarer:

martin sa...

Ahh, ständigt denna monokultursträvan. Vad är det med knäppgökar som gör att de inte kan tillåta någon som helst form av pluralism?

Björn Nilsson sa...

Jag har inte studerat frågan närmare, men misstanken finns att en del av den religiösa prestige som den som kontrollerar en bit av exempelvis Födelsekyrkan i Bethlehem får, kan växlas in även i reda pengar. Turistinkomster exempelvis. Att det hela sedan kläs i religiösa termer är förvirrande. Men roande (eller beklämmande) för oss utomstående.

martin sa...

Tja, den eviga sträva efter en monopolställning inom kapitalismen, medför en monokultursträvan när kultur underordnas kapitalistiska principer.

Björn Nilsson sa...

Marx skrev någonstans (i något förord till första bandet av Kapitalet kanske?) att kyrkan i England hellre godtog angrepp på 38 av sina 39 trosartiklar än på den heliga egendomsrätten!

Jag hörde en countrylåt en gång på temat "the only good Christian is dead", och det är väl detta det handlar om. De som går i Jesu efterföljd har svårt med alla knepiga detaljer i hans budskap, av typen fattigdom och icke-våld. Men man kan ju alltid hävda att den jäkel man just slår i skallen med en kvast är någon sorts kättare mot det rena budskapet - det som man själv står för.

martin sa...

Människan verkar ha ett reduktionistiskt sinne, det skall vara enkelt, det skall vara svart och vitt. Det får bara finnas en tolkning. Det skall bara finnas en väg framåt. Man kan förstå att folk har svårt att kämpa för något utan en visshet om att det är rätt. Heuristik är svårt för folk att greppa, ansatser betraktas med misstänksamhet, det skall vara färdiga lösningar.

martin sa...

Den här guldklimpen till citat trillade just in från en kompis över Skype, känner att jag måste dela med mig och då det handlar om religion här så är den kanske relevant:
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/400549_313153742052412_217372004963920_1019553_1799919136_n.jpg