söndag 4 december 2011

Menar dom allvar?


Det var ett tag sedan jag skrev något om Nepal, men här är en grej. Jag fick syn på den här kartan med förklaringen att så här vill maoisterna i Nepal ändra landets gränser om de kommer till makten. Det gröna är Nepal som det ser ut idag. Sedan finns det ett antal brunfärgade områden i väst och öst som tillhör Indien och  ett rödlila som jag tror ingår i Bangla Desh. Undrar om det här är skoj eller allvar? Med de här gränserna skulle nordöstra Indien skäras av från resten av landet, bland annat. Visserligen finns det en massa självständighetsrörelser i nordöst som vill bli av med indierna, men jag antar att regeringen i New Delhi skulle agera med kraft om nepaleserna verkligen skulle komma med de här kraven. Nä, det här verkar inte trovärdigt. Det är nog snarare nepaleserna som får värja sig för indiska påtryckningar och krav.

4 kommentarer:

martin sa...

Det var himla geografiskt begränsade revolutionsambitioner. Ambitionen är alltid global! Nog för att man vill befria så många som möjligt från den korrupta kärnvapenregimen i indien. Men det där såg mer ut som en provokation, kan iofs vara taktiskt för att nå regionens stöd, men geografi är väl inte så viktigt för en revolutionär.

Björn Nilsson sa...

Tycker det verkar vansinnigt om man menar allvar. Nepal, ett av världens fattigaste länder, mot en jätte med en jättearmé. De får nog vara glada om de kan hindra att indierna tar över alltihop.

Jan Wiklund sa...

Detta verkar rena nationalsocialismen!

Björn Nilsson sa...

Skulle ju kunna vara ett sätt att försöka skapa inre sammanhållning och neutralisera gamla feodala krafter i Nepal som kan tänkas vilja jobba för Indien men inte vågar göra det öppet - om det nu inte är en rötmånadshistoria.