fredag 9 december 2011

Pepparkaksrecept enligt Jösse Bagare

Igår var jag i förbigående inne på det misslyckade (men så småningom lyckade) pepparkaksbaket i Hackebackeskogen. Men hur såg det riktiga receptet ut? Här kommer det:PEPPARKAKEBAGARNS VISA
När som pepparkakebagarn
bakar pepparkakor tar han
ner från skåpet största grytan
och ett kilo margarin
det ska smältas, inte brynas
så när bubblor börjar synas
ska man blanda margarinet
med ett kilo ljust farin.
Uti grytan margarinet
rörs tillsammans med farinet,
åtta äggulor och sedan
drygt ett kilo vetemjöl.
Sist en tesked peppar strör man
ner i grytan, och sen rör man.
Sedan hälles hela degen
på ett bakbord utan söl.


Varför inte titta in hos Bamsefar innan vi lägger Hackebackeskogen till handlingarna för den här gången? Här sitter han i tofflorna och bolmar med sin gamla pipa i gungstolen medan Klas Klättermus och Mårten Skogsmus står nedanför och försöker påkalla uppmärksamhet.

6 kommentarer:

martin sa...

Det var inte bara Disney som antropomorferar allting alltså. Intressant.

Björn Nilsson sa...

Disney började med Steamboat Willy som var OK som mus betraktad, men sedan gick det mest utåt. Jag tycker våra vänner i Hackebackeskogen håller god standard från början till slut. Att ha väst med klockkedja samt röka pipa måste vara standard för pappa Björn, och det är klart att Jösse skall vara bagare!

Björn Nilsson sa...

PS. I Hackebackeskogen är folket - förlåt, djuren - anständigt klädda. Jämför bara med Disneys perversa ankor! Snusk! DS

Karpstryparn sa...

Tja varför inte?

Anonym sa...

Nu har vi prövat receptet, men det framgår inte om och hur man ska grädda kakorna, vi gjorde en fjärdedels sats, som vi delade i tre, en del gräddades som havreflarn i 200 grader, en del i muffinsformar i 175 grader och sista tredjedelen klickade vi upp i knäckformar och gräddade inte alls. Det funkade någorlunda med alla tre, men lite bakpulver vore nog bra i de gräddade varianterna och det var väl mycket margarin.

Björn Nilsson sa...

Tja, receptet var ju från 1950-talet, så det är nog inte helt i enlighet med dagens bageri-standard!