fredag 6 juni 2014

Nationaldag ...

För den sanne svensken är väl varje dag nationaldag, oavsett vad den USA/NATO/EU-lydiga byråkratin påstår. En blommande buske av stenros, Rosa canina, ger inte det känslan av något eget nordiskt, svenskt, vacker i det enkla ...

... och detta även om den växer bland folkhemmets betongpelare nära Skanstull och Gullmarsplan?

5 kommentarer:

martin sa...

Vi är imperiet, runt oss firar folk riktiga nationaldagar till minnet om när de frigjorde sig från vårt förtryck. Vi är imperiet, vi har inte frigjort oss från någon elits förtryck, att fira nationaldag här är en excercis i underkastelse.

Det är en antinationaldag.

Björn Nilsson sa...

Nja, det gäller ju bara Norge, och inte var de särskilt förtryckta heller.

Karl Malghult sa...


Björn: Nog finns det grannländer som inte ser svensktiderna med så blida ögon. Vi kan alltid ta upp den polska nationalsångens tredje vers:
http://en.wikipedia.org/wiki/Poland_Is_Not_Yet_Lost#Lyrics

"Schwedentrunk" och "Hinter schwedischen Gardinen" ej att förglömma. Däremot är den tiden sett i ett litet rosa skimmer i Estland och Lettland, svenskarna begränsade de bördor som godsägarna fick pålägga bönderna (inte så att svenska kronan var emot feodalism av kontinentaleuropeisk modell, den behölls och uppmuntrades efter Skånes försvenskning därstädes liksom i Generalguvernörmentet Pommern).


Att vi fortfarande dras med monarki, fideikommiss, landshövdingeämbete m.m. har inte så lite att göra med avsaknaden av krig på eget territorium. Krig brukar kunna göra underverk på organisatoriska området; skånska kriget 1676-1679 avslöjade hur svagt systemet med drängutskrivningar var när drängarna kunde fly hem igen genom skogarna då slagfälten inte längre var på andra sidan av något vatten. Efter det kriget fick vi småningom indelningsverket av Karl den XI, ett progressivt sätt att lösa soldatförsörjningen på jämfört med andra lösningar som då stod till buds.

martin sa...

Fråga en Tjeck vad "Smakar som svensk soppa betyder". Sen har jag för mig det fanns nått mer land, kanske de inte firade dagen de frigjordes från Svensken förtryck, men att man kan spåra den administrativa ytan till svenska stormaktens sönderfall. Men det här är tjejens gebit så jag talar förmodligen i nattmössan.

Jan Wiklund sa...

Den sanna nationaldagen är midsommardagen. Och det ska förstås vara den riktiga midsommardagen den 24 juni. Denna dag år 1434 stormades och brändes Borgarnäs och närmare stormningen av bastiljen än så har vi aldrig kommit.