fredag 27 juni 2014

På scenen just nu ...... om 'just nu' är februari 1838 i Stockholm. 'I morgon' var den 18 februari. På den tiden hade tydligen pjäserna alltid dubbla titlar, vilket kanske kittlade publiken nyfikenhet ytterligare. 'Hedvig' låter ju rätt stillsamt, men klämmer man till med 'BanditBruden' blir det häftigare! Undrar vad 'Den Amerikanska Apan' handlade om? - Månne en amerikansk apa?

Klippte detta från Det fjortonde Aftonbladet. Kungliga Biblioteket håller på att lägga upp gamla dagstidningar läsbart på nätet, och det tycker jag är trevligt. 'Det fjortonde' kommer ju sig av att Aftonbladet gång efter annan förbjöds utkomma på grund av att man sårade konungens känsliga sinne. Men då bytte man namn och fortsatte att komma ut, fast under lätt förändrat namn. Andra Aftonbladet, Tredje Aftonbladet ...  Minns inte vilket nummer man hann upp till innan kungen gav upp.

2 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Ja, det finns en del festligt i de gamla tidningarna man kan läsa på nätet nu. "Är det dags att skrota stridsvagnarna nu" var rubriken på en gammal fransk generals artikel just efter att Tyskland krossat Polen. När Hitlers självmord blev känt rapporterade New York Times att den irländske premiärministern presenterat sina kondoleanser till den tyske konsuln. Den portugisiske utlyste tre dagars landssorg. DN publicerade en dödsruna - som jag inte tror finns på nätet - där Sven Hedin fick säga något i stil med att den tyske diktatorn var en av världshistoriens största gestalter. Hursomhelst, det blir en aning lättare att gå igenom syndaregistren när man slipper använda sig att de där gamla hemska maskinerna med rullar.

Björn Nilsson sa...

Det verkar som du får köra med rullarna om du vill ha grejor som är färskare än 150 år. Fram till och med 1863 har man Aftonbladet på nätet. DN startade väl 1864, så där kommer dumheterna inte att börja komma ut på nätet förrän nästa år då. Förstår inte att man har en sådan tidsgräns.