torsdag 12 juni 2014

Bra förklaring?

Fråga: Hur kommer det sig att tiotusentals USA-tränade soldater flyr inför några hundra islamistiska fiendegubbar?

Svar:  De är ju USA-tränade!


Jag undrar om det kan finnas fler förklaringar i bakgrunden än USAmerikansk inkompetens, exempelvis att yttre krafter mycket medvetet drar i tömmarna för att skapa kaos. Man kanske bör titta på vad de reaktionära staterna på Arabiska halvön har för sig, vad USA och Israel kan tänkas syssla med för att underlätta för islamisterna. Och man kan hela tiden ställa frågan: "Vem tjänar på det här?"

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det kanske är så enkelt så att de inte har nån lust att riskera livet för något som inte är deras.

Legosoldater är absolut inte effektivare än värnpliktssoldater, säger Vindskupan, se http://sandberg.be/vindskupan_hem/2014/03/yrkesarmens-dod/

martin sa...

I dessa dagar är "true believers" lätträknade. Tjejen har tittat på historien och relationen till Ryssland. När Ryssarna kom och skulle plundra Sundsvall hade bönderna bundit sina djur i skogen. Men avvek omedelbart från striden när den Ryska hären närmade sig. Visst i det fallet hade de extremt numerärt underläge och en Fjant som härförare. Men läser man om mer strider i norrland så var det närmast ett genomgående tema att bönderna sket i alltihopa och gick hem.

En fin gammal tradition bland schackbrädets bönder verkar det, den lever än idag.

Jan Wiklund sa...

Martin: Gå på skogen kallas det, Det är en effektiv strategi som inte minst ryssarna har tillämpat mot såväl Karl XII som Napoleon och Hitler.

Men det har ju ingen bäring på Irak. Där gäller istället den gamla sanningen från Vietnam: Irak betyder mer för irakierna än för amerikanarna. "Ni kan döda tusen av oss och vi en av er, men till slut blir det ni som tröttnar och åker hem", som Ho Chi Minh sa.

martin sa...

Den typen av true believer finns nog bara hos islamister. Den vanlige Irakiskt Schackbonden är nog tämligen likgiltig inför vilken regim som förtrycker dem numera. Därför släpper man bössan och springer till skogs för varje beslutsam armé som än dyker upp.

För att försvara ett land måste man ju vara övertygad om att den inhemska ockupationsmakten är bättre än den utländska.

För att välja en sekterist över en annan måste man anse att den ena sekteristen är sämre.