torsdag 20 augusti 2015

Heja "vänstern" friskt humör, det är det som susen gör ... eller ?

Klippt ur Avpixlat i förmiddags. Glada sd-are utanför socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm.

Och det här var orsaken till glädjen. I åtminstone en opinionsundersökning (med tveksam vetenskaplig kvalitet) verkar sd vara störst i landet just nu. Siffrorna för de andra partierna ser rätt rimliga ut, så jag förstår inte att sd skulle vara totalfel här.
När jag kom upp från tunnelbanan på den lilla bakgatan satt en (1) tiggerska utanför dörren. På andra sidan gatan, kanske tio meter bort, satt ytterligare en (1). Detta fortgår dag ut och dag in, gata upp och gata ner, och sedan undras det varför sd fortsätter att växa. Själv grubblar jag mer över varför det som skall föreställa vänster inte tar tag i de här frågorna, inte bara avseende tiggeriet utan att hela folkhemsbygget ser ut att gå över styr. Att begå politiskt självmord är en konstig metod att bedriva politik. I dagsläget kan sd glömma alla dystra självmordstankar men i stället glatt fortsätta att växa i opinionen. De kan strö salt i de eventuella sår som finns i sossepamparnas buffelhudar och skadeglatt vifta med plakat och flaggor utanför socialdemokraternas högkvarter. Varför inte en sväng ner till vänsterpartiet på Kungsgatan också, eller är det gänget för obetydlig för att uppmärksammas?

Nä, "vänstern" surar och gör sig irrelevant, och det är ju tråkigt. Det finns bra folk där i de olika partierna, grupperna och organisationerna, men kan man inte rensa ut skräpet som sitter på nyckelpositionerna kommer det aldrig att bli något annat än döende tråkig irrelevans.

4 kommentarer:

martin sa...

NEPmännens försvarare nummer 1.

Synd att det inte blev något av att göra slut på dem, pga enhetsfronten.

Björn Nilsson sa...

Jag förstår inte kommentaren (är det en kommentar ens?).

Jan Wiklund sa...

Det hela torde vara en reaktion på elitiseringen av politiken. Det behövs helt enkelt mer populism - se https://gemensam.wordpress.com/2011/09/17/den-goda-populismen/ - och kommer inte den från nåt vettigt håll så kommer den från ett ovettigt.

Men den går ju också att hantera på andra vis - här en artikel från England: http://www.theguardian.com/politics/commentisfree/2015/aug/19/jeremy-corbyn-coalition-labour

Man kan fråga sig varför det inte finns några från mainstream i Sverige som svarar upp mot efterfrågan. Kanske partierna är mer toppstyrda här, så att de kvävs på ett tidigt stadium?

martin sa...

Du vet vad NEPmän är... Du vet att SD inte vill åtgärda dem.

Du vet vilken enhetsfront som avses och det är den som gör att riksdagen ser ut som den gör. En liberal kommer undan med att spela dum i förhållande till enhetsfronten och DÖ, men du vet bättre, trots försök att påskina annat senaste året.

Jag undrar ibland om det finns några NEPmän som vissa grupperingar i den svenska utomparlementariska vänstern värnar om, eller om den nu ett år långa högerkantringen bara är order från högre ort. Den annars så goda pedagogiken och retoriken är som bortblåst i förhållande till den nya inriktningen.

Påminner om förändringen hos en annan del av den utomparlamentariska vänstern, som blev kallad bombvänster, där försvann också den goda pedagogiken och retoriken i förhållande till den nya proimperialistiska hållningen.

Min teori om problemen i bägge fallen är: Kader