tisdag 25 augusti 2015

Kris på löpet igen

Hade inte jag lagt ner den här bloggen ...? Nå, nu samlar sig åter krismolnen. Man kan diskutera utvecklingen djupsinnigt och kunnigt, men också se hur eländet återspeglar sig på blaskornas löpsedlar.

"Så här räddar du dina pengar." Det måste vara en standardfras som kan tas fram varje gång det krisar till sig. Ett fel med den är ju att när väl krisen brutit ut finns en uppenbar risk att dina felplacerade pengar redan har åkt ut i avloppet.

"Experternas råd ..." Alltid dessa "experter" som vet så mycket i förväg men inte hörs av i efterhand. Du vet: "Experternas bästa aktietips!" och liknande svindlerier. Några grundläggande frågor som bör ställas är om det verkligen är "sparande" om du placerar dina pengar i aktier, fonder etc. som har en sagolik kursstegring. Varför inte kalla det "spekulation"? Möjligen också ren jäkla godtrogenhet när börsskojare, "experter" och liknande figurer kör sina vanliga tricks i slutet av en börshausse. När krisen bryter ut torde det för "småspararen" (småspekulanten) vara alldeles för sent att "se över sitt sparande". I det läget har de stora hajarna redan sålt av och kammat in sin vinster och backat ut i lugnare vatten. När du tvingas paniksälja dina värdepapper simmar de tillbaka och köper dem till vrakpriser och väntar på nästa börsyra - då kan manövern upprepas.
Märker ni det subtila budskapet i mina fotografier: löpen är avbildade i miljöer som ser ganska solkiga ut! När den kapitalistiska spekulationsekonomin åker ut på gatorna kan den se ganska otvättad och oansad ut!

1 kommentar:

martin sa...

Den pedagogiken har du lyckats vara konsekvent med i flera år nu, tja, utvecklingen har ju hållit i sig.

En sak som är bra är att jag noterat mina vänner oroa sig för sina pensioner. Nu är det lättare än nånsin att få folk att inse att det är omöjligt att spara till pensionen, för pensionen kommer alltid att tas ur produktionskrafterna för tiden av pensionen, inte för tiden för sparandet, därför är pensionssparande bara lurendrejeri.

Den här börskraschen ser mycket välregisserad ut. Det verkar vara större finanslirare och banker som dragit igång det hela. Skördetid för "the dumb money" på börsen, med dumma pengar på börsen menar jag alla som inte är en banks, för en bank har så stort inflytande och kontroll över ekonomin att aktiespekulation från banker bör betraktas som insider trading.

Västvärlden likviderade sina tillgångar i Kina, Kina likviderade i sin tur tillgångar i västvärlden.